skip to Main Content

STUDENT SERVICES +387 (30) 509 682 E-MAIL: [email protected]

Završna konferencija Erasmus+ projekta „ECOBIAS”

Završna Konferencija Erasmus+ Projekta „ECOBIAS”

Internacionalni univerzitet Travnik bio je domaćin završne konferencije Erasmus+ projekta „ECOBIAS„ koji je imao za cilj da razvije i unaprijedi znanje, vještine i tehničke resurse institucija visokog obrazovanja u partnerskim zemljama u ekološkom monitoringu i biološkoj procjeni slatkovodnih resursa u skladu sa nacionalnom i EU politikom.

Tokom prvog dana Konferencije prezentovani su završni izvještaji rukovodilaca partnerskih institucija, dok je na početku drugog dana koordinatorica projekta, prof. dr. Snežana Radulović prezentovala Izvještaj o elaboratima i upisu studenata. Konferencija je završena izlaganjem naučnih radova studenata „ECOBIAS“ projekta.

Zahvaljujući projektu kojeg je finansirala Evropska komisija, studenti master studija “Ekološki inžinjering” bili su oslobođeni plaćanja školarine, a laboratorija Ekološkog fakulteta Travnik je opremljena najsavremenijom opremom koja će u budućnosti biti od velike koristi za profesore i studente.

Zahvaljujući savremenoj opremi koja je nabavljena u okviru “ECOBIAS” projekta, studenti će u budućnosti kroz teorijsku, praktičnu i terensku nastavu unaprijediti svoje znanje koje su stekli tokom studiranja na prvom ciklusu.

U okviru “ECOBIAS” projekta, veliki broj nastavnog osoblja Ekološkog fakulteta Internacionalnog univerziteta Travnik prošao je edukacije, osposobljavanje, savjetovanja i treninge koji će im pomoći u profesionalnom razvoju i radu sa studentima.

Na internacionalnom univerzitetu Travnik tokom tri godine trajanja projekta organizovani su menađerski sastanci, radionice, okrugli stolovi, seminari, dani otvorenih vrata kao i terenska nastava za studente master studija “ECOBIAS” projekta.

Rezultati projekta su akreditacija 27 master i kurseva cjeloživotnog učenja iz oblasti ekološkog monitoringa površinskih voda, te nabavka naučno-istraživačke opreme usmjerene za ekološki monitoring voda i opremanje sedam laboratorija na Univerzitetima u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori i uspostavljanje regionalne “ECOBIAS” akademske mreže.

Projektom je koordinirao Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Novom Sadu, a konzorcijum projekta činilo su ukupno 11 univerziteta iz pet zemalja. U ovom pozivu su univerziteti iz Srbije prvi put aplicirali kao programski univerziteti (Univerzitet u Novom Sadu i Univerzitet u Nišu), sa univerzitetima iz Hrvatske (Sveučilište u Zagrebu) i Njemačke (Universitaet Duisburg-Essen), a sa partnerskim univerzitetima iz Bosne i Hercegovine (Sveučilište u Mostaru, Internacionalni univerzitet Travnik, Univerzitet u Tuzli, Univerzitet u Sarajevu, Univerzitet u Istočnom Sarajevu i Univerzitet u Banjoj Luci) i partnerom iz Crne Gore Univerzitetom Donja Gorica.

 

Back To Top