skip to Main Content

STUDENT SERVICES +387 (30) 509 682 E-MAIL: [email protected]

Na Fakultetu za medije i komunikacije izvodi se nastava u dva modela: 3+2+3 ili 4+1+3, što znači tri odnosno četiri godine dodiplomskog studija, dvije odnosno jedna godina magistarskog te tri godine doktorskog studija. Na svim studijskim programima student može birati po kojem modelu želi studirati.

Studijski progam Komunikacije namjenjen je svima onima koji žele da se bave poslovima vezanim za različite vidove komunikacija kao što su: korporativni poslovi u kompanijama, PR službe, marketing, javno i političko djelovanje, istraživanje javnog mijenja, nove informacione tehnologije, administrativni i organizacioni poslovi.

Odsjeci i studijski programi na I ciklusu (3+2+3 i 4+1+3) su:

  • Komunikacije
  • Mediji i novinarstvo

Studijski programi na II ciklusu (3+2+3 i 4+1+3) su:

  • Odnos s javnošću
  • Novinarstvo

Studijski programi na III ciklusu (3+2+3 i 4+1+3) su:

  • Odnosi s javnošću
  • Mediji
  • Komunikacije

Kompetencije

Ovaj program omogućava sticanje znanja i vještina potrebnih svima čiji posao uključuje bilo koji vid komunikacije sa ljudima i različitim tipovima javnosti. Program omogućava studentima da postanu korporativni menadžeri, PR i marketinški stručnjaci, organizatori događaja u privatnim i javnim službama, zaposleni u političkim strankama, lokalnoj samoupravi i preduzećima, turistički i kulturni radnici na mjestima političkog odlućivanja i administrativnog upravljanja, zaposleni u poslovima političkog marketinga i odnosa sa javnošću. Studijski program Mediji i novinarstvao namjenjen je studentima koje privlači rad u novinama, televiziji, radiju i na internetu. Studenti se pripremaju za svijet profesionalnog novinarstva kroz sticanje znanja i vještina kao što su: sposobnost da pronađu relevantne novinarske teme i uglove izvještavanja, organizacija i planiranje novinarskog posla, vještina prikupljanja informacija, sposobnost odabira najvažnijih informacija, vještina prdstavljanja informacija u efikasnoj novinarskoj formi. Studenti koji završe studijski program Mediji i novinarstvo mogu da se zaposle na sljedećim radnim mjestima: reporter, urednik, istraživački novinar, televizijski i radijski voditelj, producent, kritičar, medijski konsultant, profesionalni trener iz oblasti odnosa sa medijima i analitičar medija.

Zvanje koje student stiče završavanjem studija je:

I ciklus:

  • Bakalaureat/bachelor medija i komunikacija sa naznakom 180 ECTS, odnosno 240 ECTS bodova i nazivom završenog studijskog programa

II ciklus:

  • Magistar medija i komunikacija sa naznakom studijskog programa

III ciklus:

  • Doktor medijskih i komunoloških nauka sa naznakom studijskog programa
Back To Top