skip to Main Content

STUDENT SERVICES +387 (30) 509 682 E-MAIL: [email protected]

Svečano ozvaničeno članstvo Prof.dr. Ibrahima Jusufranića – u prestižnu Njujoršku akademiju nauka

Njujorška akademija nauka usmjerena ka podršci IUT-u

U prigodnom ambijentu Hotela “Pahuljica” na Vlašiću, 22. i 23. maja, predstavljena je i naučno elaborirana analiza saobraćajnih i ekoloških problema, s aspekta integracijskih procesa prema standardima  Evropske unije.

Prilikom svog uvodnog obraćanja, akademik prof.dr. Predrag Dašić je na ovom XI. Međunarodnom savjetovanju iskoristio priliku da u ime jedne od najstarijih akademskih institucija na svijetu, akademije nauka iz New Yorka (The New York Academy of Science, USA, etablirane daleke 1817. godine) i zvanično izvrši inauguraciju rektora IUT-a, prof. dr. Ibrahima Jusufranića u člana ove prestižne naučne institucije.

Zahvaljujući se na ovom izuzetnom priznanju, profesor Jusufranić se obratio skupu prigodnim riječima:“Ovaj uspjeh nije samo lični. On je nastao kao rezultat kontinuirane aktivnosti svih angažiranih segmenata našeg univerziteta sa osnovnim opredjeljenjem i željom za stvaranjem i prenošenjem znanja studentima kroz različite inovativne oblike.” Profesor Jusufranić je naglasio da se Internacionalni univerzitet Travnik razlikuje od drugih po sposobnosti unapređenja pojavnosti, izražene kroz želju za stalnim promjenama i primjenom različitih inovacija u obrazovanju i modaliteta znanja koje prenose predavači na studente kroz kompetencije i vještine.

Obavijest o prijemu prof.dr. Jusufranića u Njujoršku akademiju nauka, objavljena je prvog marta ove godine. Članom je postao na osnovu uvida u bogatu biografiju, reference i respektabilan opus naučno-istraživačkih radova, kao i naučnog djelovanja u toku svog radnog vijeka. Ovo prestižno priznanje ozvaničeno je u svečanoj atmosferi prilikom održavanja XI. Međunarodnog savjetovanja. Tom prilikom su akademik prof.dr. Petar baron Rajčić, predsjednik Evropske akademije nauka, inovacija i održivog razvoja i akademik prof.dr. Marko Todorović, predsjednik Upravnog odbora akademije, uručili rektoru IUT-a, kao i toj naučnoj instituciji Diplomu Lidera Balkana za postignuća u nauci, obrazovanju, uvođenju inovacionih studentskih projekata, u skladu sa evropskim standardima – i doprinosa za regionalnu i međunarodnu saradnju, koja je realizirana kroz neposrednu uključenost profesora i saradnika IUT-a.

Treba istaći da značaj priznanja i nagrada za IUT nije samo podstrek za dalje usavršavanje akademskog poslanja, već i podrška svim uposlenicima i saradnicima koji neprestano unapređuju vlastito znanje u nastojanju da doprinesu boljitku i studentskoj vjeri u perspektivu. Sve te aktivnosti nemljerljiv su doprinos i društvenoj zajednici u cjelini. O uspješnosti ovog međunarodnog univerziteta iz Travnika svjedoče priznanja i prestižne svjetske i evropske nagrade u oblasti visokog obrazovanja, kvaliteta, poslovnog ugleda i postignuća u međunarodnim intelektualnim krugovima. Internacionalni univerzitet Travnik je stvorio i kreativnu mrežu znanja, povezujući se sa univerzitetima iz cijelog svijeta što dokazuju i potpisani memorandumi o razumijevanju sa prestižnim univerzitetima iz Evrope, Azije, Sjeverne i Južne Amerike.

Back To Top