skip to Main Content

STUDENT SERVICES +387 (30) 509 682 E-MAIL: [email protected]

Studenti Fakulteta politehničkih nauka posjetili laboratoriju za ispitivanje fizičkih i mehaničkih parametara tla i stijena

Studenti Fakulteta politehničkih nauka Internacionalnog univerziteta Travnik u okviru terenske nastave posjetili su „GEO lab“, laboratoriju za ispitivanje fizičkih i mehaničkih parametara tla i stijena u Sarajevu.

Studenti su kroz praktične primjere imali priliku da vide proceduru ispitivanja uzoraka tla i stijena o čeme su učili tokom predavanja. U prvom dijelu posjete osoblje laboratorije pokazalo je studentima opremu i proceduru za ispitivanja mehanike tla.  U drugom dijelu studenti Fakulteta politehničkih nauka Travnik, Odsjek građevinarstvo i arhitektura, zahvaljujući najsavremenijoj opremi koju posjeduje „GEO lab“ saznali su procedure ispitivanja uzoraka stijena triaksialne i jednoaksialne čvrstoće te ispitivanja deformacijskih karakteristika pri triaksialnim i jednoaksialnim ispitivanjima.

Prema riječima laboranta Anela Osmankovića oprema za ispitivanje triaksialne i jednoaksialne čvrstoće stijena je jedinstvena na prostoru Bosne i Hercegovine. Do sada se ovaj tip ispitivanja stijena mogao vršiti samo u Zagrebu i Beogradu, a zahvaljujući najsavremenijoj opremi koju posjeduje „GEO lab“, triaksialna i jednoaksialna ispitivanja sada se mogu provoditi i u našoj zemlji.

U laboratoriji „GEO lab“ redovno se vrše ispitivanja uzoraka tla i stijena s autoputa Koridor 5C koji je u izgradnji.

Profesor na Fakultetu politehničkih nauka Travnik, doc.dr Ermedin Halilbegović istakao je da ovakakav način rada, odnosno provjera teorijskog znanja kroz praktičnu nastavu na terenu, zaokružuje jednu cjelinu kada je u pitanju moderno izvođenje nastavnog procesa. Profesor Halilbegović je na kraju dodao da će u narednom periodu studenti putem terenskog oblika nastave imati priliku vidjeti na licu mjesta kako se vrši fundiranje mostova, izgradnja tunela i drugi oblici građevinskih radova, a sve kako bi proširili svoje znanje i upoznali se s tim kako njihov budući posao zapravo izgleda u praksi.

Back To Top