skip to Main Content

STUDENT SERVICES +387 (30) 509 682 E-MAIL: [email protected]

Na Internacionalnom univerzitetu Travnik održano takmičenje učenika srednjih škola iz programiranja

Na Internacionalnom Univerzitetu Travnik Održano Takmičenje Učenika Srednjih škola Iz Programiranja

U organizaciji Fakulteta informacionih tehnologija Internacionalnog univerziteta Travnik održano je takmičenje učenika srednjih škola iz programiranja.

Na takmičenju je učestvovalo 27 učenika iz šest srednjih škola s područja SBK-a. Takmičenje je organizovano po principu Olimpijade informatičara BiH, a programski jezici su bili Pascal i c++. Danas u BiH IT industrija zapošljava gotovo najviše mladih ljudi koji su fakultetski obrazovani. Trenutno nedostaje oko 20000 stručnjaka iz IT sektora. Predstavnici Fakulteta informacionih tehnologija putem ovog takmičenja nastojali su popularizirati programerske vještine kod srednjoškolaca.

Glavni cilj takmičenja je usmjeravanje mladih talenata da se više angažuju na izgrađivanju vještina u pogledu razvoja aplikacija. Prvo mjesto osvojio je Sanel Novalić, učenik Mješovite srednje tehničke škole Travnik, drugo mjesto pripalo je Memić Ajdinu, učeniku Srednje tehničke škole Bugojno, dok je treće mjesto osvojio također učenik iz Bugojna, Haris Topić. Sponzor takmičenja je bila firma DISTI koja je obezbijedila vrijedne nagrade. Pobjedniku takmičenja uručen je laptop, drugoplasiranom tablet, dok je trećeplasiranom uručena tastatura i miš. Diplome i nagrade učenicima uručio je rektor Internacionalnog univerziteta Travnik, Akademik, prof. dr. Ibrahim Jusufranić, koji je ovom prilikom čestitao nagrađenim i svim učenicima poručio da moraju stalno učiti i usavršavati svoja znanja.

Back To Top