skip to Main Content

STUDENT SERVICES +387 (30) 509 682 E-MAIL: [email protected]

Podizanje ekološke svijesti o važnosti “Eko vožnje”

Podizanje Ekološke Svijesti O Važnosti “Eko Vožnje”

U okviru obilježavanja manifestacije „Dani općine Travnik 2018“ u organizaciji Saobraćajnog i Ekološkog fakulteta Internacionalnog univerziteta Travnik održana je promotivna aktivnost pod nazivom „Ekološka vožnja i podizanje ekološke svijesti o važnosti eko vožnje“.

Ekološka vožnja je jedan moderan, novi stil vožnje koji se temelji na povećanju brige o svijesti očuvanja okoliša te omogućava, prije svega, uštedu u potrošnji goriva i smanjenje emisija štetnih gasova.

Osnovni cilj Eko vožnje je očuvanje životne sredine, smanjene potrošnje goriva, prevencija u saobraćaju i smanjenje stresa. Eko vožnja dovodi do smanjena emisije gasova staklene bašte i buke.

Prvi kandidat koji je testirao svoje vozačke sposobnost, te spoznao nova saznanja i tehnike, zahvaljujući uputama dekana Saobraćajnog fakulteta Internacionalnog univerziteta Travnik, prof . dr Sinana Alispahića, bio je načelnik Općine Travnik Admir Hadžiemrić, koji je uspješno završio program treninga Eko vožnje za vozače B kategorije te je stekao znanja i vještine za aktivnu primjenu pravila Eko vožnje tokom upravljanja motornim vozilom.

Za vrijeme programa treninga, načelnik Hadžiemrić je prisustvovao teorijskom i praktičnom dijelu te je upoznat sa Zlatnim pravilima Eko vožnje. Na kraju je od strane osobnog trenera pozvan da vlastitim primjerom bude uzor drugim vozačima u saobraćaju kroz aktivnu primjenu Eko vožnje.

Back To Top