skip to Main Content

STUDENT SERVICES +387 (30) 509 682 E-MAIL: [email protected]

Predstavnici Ekonomskog fakulteta Travnik prezentovali projekat „Mala škola poduzetništva“

Predstavnici Ekonomskog Fakulteta Travnik Prezentovali Projekat „Mala škola Poduzetništva“

U prostorijama KŠC Petar Barbarić Travnik, predstavnici Ekonomskog fakulteta Internacionalnog univerziteta Travnik prezentovali su projekat pod nazivom „Mala škola poduzetništva“.

Prateći trendove važnosti poduzetništva u svijetu u kojem živimo, cilj navedenog projekta bio je upoznati učenike Gimnazije KŠC Petar Barbarić Travnik o poduzetništvu, koracima razvoja poslovnih ideja i u konačnici podstaći ih i osposobiti da budu pokretači vlastitih biznisa. Ovaj projekat ima za cilj upoznavanje i povezivanje učenika srednjih škola, razmjena znanja, ideja i iskustva o poduzetništvu.

U BiH postoji mnogo prilika za realizaciju start up biznisa. S jedne strane imamo nezaposlene mlade ljude, a s druge nedostatak adekvatnog znanja i izvor finansiranja koji je potreban da bi se realizovao start up biznis. S toga cilj ovog projekta je da približi te dvije strane. Mladi ljudi s idejama su imali priliku da kroz trening koji ovaj projekat pruža, budu osposobljeni da realizuju svoje ideje i dođu do optimalne konstrukcije izvora finansiranja koji je neophodan za pokretanje start up biznisa.

Predstavnici Ekonomskog fakulteta Travnik predstavili su ključne start up biznis organizacije i mogućnosti finansiranja start up biznisa. Također, učenicima su prezentovali osnovne korake neophodne za svaki start up.

Dekan Ekonomskog fakulteta Travnik, prof. dr. Enes Huseinagić, kazao je da se u nastavne planove i programe za srednje škole polako uvodi i predmet Poduzetništvo. Zbog toga su odlučili posjetiti učenike srednjih škola kako bi ih upoznali o poduzetništvu i start up biznisima. Zajedno sa predstavnicima Ekonomskog fakulteta Travnik, gosti predavači bili su učenici Mješovite srednje škole Gračanica koji su prezentovali svoje inovativne radove za koje su nagrađeni na mnogim takmičenjima.

Nakon ovog projekta učenici će biti u stanju da primjene tehnike koje su im potrebne za pokretanje vlastitog start up biznisa.

Back To Top