skip to Main Content

STUDENT SERVICES +387 (30) 509 682 E-MAIL: [email protected]

Profesori s Internacionalnog univerziteta Travnik prisustvovali Ecobias treningu

Profesori S Internacionalnog Univerziteta Travnik Prisustvovali Ecobias Treningu

U sklopu Ecobias Erasmus + projekta predstavnici Internacionalnog univerziteta Travnik u Travniku, doc. dr. Mirano Jupić i doc. dr. Bojan Damjanović, protekle sedmice prisustvovali su drugom Ecobias treningu iz predmeta Praktikum u ekologiji i zoologiji odnosno Zoološki praktikum/Praktikum u zoologiji (Travnik).

 

Trening je održan u Tuzli, odnosno na jezeru Modrac u organizaciji Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Tuzli u periodu od 24.05. do 25.05.2021. godine. Na treningu su učestvovali i profesori sa Prirodoslovno-matematičkog fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Trening je započeo u ponedjeljak 24.05.2021. godine s radom na jezeru Modrac gde su uzimani uzorci planktona i uzoci makrozoobentosa iz obalnog područja jezera. U ponedjeljak popodne su u laboratoriji održane vježbe: prostorni raspored, gustoća planktona i pokazna vježba gustoća makrozoobentosa, tj. neke određene skupine organizama iz makrozoobentosa.

U utorak, 25.05.2021. godine su pređene pokazne vježbe koje su donijete iz Zagreba, indekse raznolikosti, sličnosti i prilagodbu makrozoobentosa na brzinu strujanja vode. Cilje predmeta Zoološki praktikum je razviti vještine analiziranja stanja na različitim vrstama vodenih ekosistema koristeći različite životinjske skupine (makroinvertebrati, ribe, vodozemci).

Back To Top