skip to Main Content

STUDENT SERVICES +387 (30) 509 682 E-MAIL: [email protected]

Na Internacionalnom univerzitetu Travnik održano 22. Međunarodno savjetovanje

Na Internacionalnom Univerzitetu Travnik Održano 22. Međunarodno Savjetovanje

Tehničko-tehnološke prilagodbe izazovima saobraćaja, ekologije, informacionih tehnologija i logistike u okolnostima pandemije Covid-19“ naziv je 22. Međunarodnog savjetovanja koje je održano na Internacionalnom univerzitetu Travnik u Travniku u organizaciji Saobraćajnog, Ekološkog, Fakulteta informacionih tehnologija i Fakulteta politehničkih nauka Travnik.

Savjetovanje je organizovano u saradnji s Prirodno-matematičkim fakultetom Univerziteta iz Novog Sada s kojim Internacionali univerzitet Travnik već nekoliko godina uspješno sarađuje.

Sudionici Savjetovanja razmatrali su utjecaj primjene novih tehnologija i tehničko-tehnoloških prilagodbi izazovima saobraćaja, ekologije, informacionih tehnologija i logistike u okolnostima pandemije COVID-19 u funkciji održivog razvoja. Rezultati istraživanja, pozitivna europska i domaća iskustva i na temelju toga predložene mjere, osnova su za definiranje unaprjeđenja tehničko-tehnološkog, privrednog i društvenog rasta i razvoja našeg društva u novonastalim okolnostima pandemije Covid-19 i nakon njenog nestanka, istakao je V.D. rektora Internacionalnog univerziteta Travnik u Travniku, prof. Dr. Rajko Kasagić.

Dekan Saobraćajnog fakulteta Travnik u Travniku, prof. Dr. Sinan Alispahić kazao je da su kroz znanstvene i stručne radove, uz aktivnu raspravu, prezentovani rezultati istraživanja i trenutna dostignuća na području inovativnosti i tehničko-tehnoloških prilagodbi izazovima saobraćaja, ekologije, informacionih tehnologija i logistike, pozitivna europska i domaća iskustva, novi trendovi i najnovija iskustva primjene novih tehničko-tehnoloških rješenja u okolnostima pandemije COVID-19. Na osnovu takvog pristupa, novih spoznaja i tehnoloških prilagodbi izazovima pandemije COVID-19, definirane su i predložene inicijative s konkretnim mjerama kao doprinos budućem privrednom i društvenom rastu i razvoju pod utjecajem tehničko-tehnoloških prilagodbi izazovima saobraćaja, ekologije, informacijskih tehnologija i logistike u okolnostima i nakon pandemije COVID-19, istakao je profesor Alispahić.

Preporuke i zaključci

Prema riječima prof. Dr. Asiba Alihodžića, dekana Fakulteta politehničkih nauka Travnik, u okolnostima pandemije Covid-19 nove tehničko-tehnološke mjere, a u prvom redu proces digitalizacije ponudio je brojne mogućnosti svim sektorima privrede, a posebno sektoru saobraćaja, ekologije, informacionih tehnologija i logistike. Digitalna transformacija, Inteligentni transportni sistemi, uspostava „pametnih mreža“, razvoj „pametne“ saobraćajne infrastrukture, uvođenje „pametnih“ vozila, automatizirano upravljanje, automatizacija poslovnih procesa, robotizacija i primjena umjetne inteligencije i u uvjetima pandemije Covid-19 osiguravaju održivi razvoj za budućnost Bosne i Hercegovine.

Međunarodnom savjetovanju u Travniku prisustvovao je i načelnik Općine Travnik, Kenan Dautović, koji je ovom prilikom kazao da mu je veoma drago što je Internacionalni univerzitet Travnik okupio eminentne stručnjake iz cijele regije koji su prepoznali važnost teme i odlučili uzeti učešće kroz izlaganje svojih radova.

Na kraju Savjetovanja donesene su preporuke i konkretne mjere u pogledu tehničko-tehnoloških prilagodbi izazovima saobraćaja, ekologije, informacionih tehnologija i logistike u okolnostima pandemije COVID-19 s primjenom i odrazom na stanje u Srednjobosanskom kantonu/Kantonu središnja Bosna, entitetima i u Bosni i Hercegovini

Savjetovanje je održano u skladu s propisanim epidemiološkim mjerama, a ostali učesnici su svoje radove izlagali online.

Back To Top