skip to Main Content

STUDENT SERVICES +387 (30) 509 682 E-MAIL: [email protected]

Na Internacionalnom univerzitetu Travnik održana XXVII Međunarodna konferencija

Na Internacionalnom Univerzitetu Travnik Održana XXVII Međunarodna Konferencija

U organizaciji Ekonomskog, Pravnog i Fakulteta za medije i komunikacije Internacionalnog univerziteta Travnik u saradnji sa MIT univerzitetom Skoplje, Sjeverna Makedonija i Asocijacijom za korporativnu bezbjednost Skoplje, na Internacionalnom univerzitetu Travnik u Travniku održana je 27. Međunarodna konferencija pod nazivom “EKONOMSKA, PRAVNA I MEDIJSKA TRANSFORMACIJA KROZ ZELENU EKONOMIJU ZEMALJA ZAPADNOG BALKANA SA POSEBNIM OSVRTOM NA BOSNU I HERCEGOVINU”.

U svom obraćanju na otvaranju 27. Međunarodne konferencije, rektor Internacionalnog univerziteta Travnik, prof. dr. Rajko Kasagić izjavio je da su ovogodišnje teme koje se obrađuju na Konferenciji trenutno najaktuelnije i najvažnije, a dokaz za to je i nedavno završena Konferencija UN-a o klimatskim promjenama “COP28 koja je održana Dubaiju i na kojoj je učestvovalo više od 70.000 predstavnika iz različitih segmenata društvenog djelovanja, naučnika, aktivista, novinara i predstavnika država okupljenih i koji su razgovarali o ograničenjima i pripremama za buduće klimatske promjene.

Rektor Kasagić je naglasio da je osnovni cilj 27. Međunarodne konferencije razmatranje jedinstvenog ekonomskog modela koji se zalaže za održivi i profitabilni razvoj kroz ekonomske, socijalne i ekološke koristi za zemlje Zapadnog Balkana s posebnim osvrtom na Bosnu i Hercegovinu. Poziv na klimatske akcije i veće klimatske ambicije za naredni vremenski period, stvara dobar zamah za uključivanje privatnog sektora i finansijskih institucija, ali i akademske zajednice u diskusiju o prednostima zelene ekonomije i statusu zelenih instrumenata za finansiranje u Bosni i Hercegovini, naglasio je rektor Kasagić.

Prisutnim se obratio i premijer Srednjobosanskog kantona, Tahir Lendo i u svom obraćanju naglasio je kako izgradnjom fotonaponskih elektrana i vjetroparka na Vlašiću, Srednjobosanski kanton pravi snažan iskorak ka energetskoj samoodrživosti i želi postati lider u proizvodnji zelene energije.
Konferencija je okupila brojne profesore, stručnjake i istraživače iz Bosne i Hercegovine i regije, a prezentovano je preko 50 naučnih radova iz oblasti ekonomije prava i medija.

Back To Top