skip to Main Content

STUDENT SERVICES +387 (30) 509 682 E-MAIL: [email protected]

PRESTIŽNA SVJETSKA AKADEMSKA NAGRADA „IME U NAUCI“

PRESTIŽNA SVJETSKA AKADEMSKA NAGRADA „IME U NAUCI“

Da kontinuirani integrativni, inspiracijski, kao i inovacioni rad na području naučnih istraživanja, kako na domaćem, regionalnom, ali i svjetskom nivou unutar domena vlastitog znanja usmjerenog ekonomskom, saobraćajnom, ekološkom, komunikacijskom i inženjersko-tehnološkom  napretku pretpostavki usavršavanja razvoja, donosi plodove prepoznatljivosti i poštovanja svjetskog naučno-obrazovnog područja, primjer je Akademik, Prof. dr Ibrahim Jusufranić, rektor Internacionalnog univerziteta Travnik.

Uzimajući u obzir njegovu briljantnu naučnu i akademsku karijeru, ispunjenju plodnim profesionalnim i društvenim aktivnostima koje su se, između ostalih, reflektirale u više od dvadeset knjiga i stručnih studija, organizaciji, ali i u neposrednom akademskom učešću u pedeset konferencija, seminara, okruglih stolova i simpozija u Bosni i Hercegovini, regiji, ali i u svijetu, od Sarajeva do Beograda, preko Rima do Melburna, kao i osnivanju, uobličavanju i permanentnom razvoju Internacionalnog univerziteta Travnik sa sedam fakulteta prestižnih akademskih pretpostavki, Prof.dr. Jusufranić je 22.3.2016.g. u Londonu, Engleska, primio jednu od najznačajnijih svjetskih nagrada u svijetu nauke.

Naime, odlukom Sokratesovog komiteta Akademske Unije iz Oxforda i Evropske Poslovne Skupštine sa sjedištem u Oxfordu, Engleska, na Forumu dostignuća 2016, koji je održan u Institutu direktora u samom centru Londona, zbog:

–         Ličnog doprinosa profesionalnim dostignućima u unapređenju naučnih istraživanja na domaćem i međunarodnom nivou;

–         Mogućnostima da se naučna istraživanja mogu prenijeti i involvirati u rješavanje regionalnih i globalnih problema unutar domena istraživanja;

–         Dostignutim nivoom prepoznatljivosti u svijetu nauke i akademske zajednice, kako na domaćem, tako i na globalnom nivou;

…Akademik, Prof.dr. Ibrahim Jusufranić, rektor Internacionalnog univerziteta Travnik je 22.3.2016.g. u Londonu primio, u ime Akademske unije i Evropske Poslovne Skupštine iz Oxforda, Engleska, od strane Prof. dr. Vinčenca Kostigljiole (Vincenco Costigliola), Počasnog predsjednika Akademske unije Velike Britanije i Džona Netinga (John Netting), Generalnog direktora Evropske Poslovne Skupštine, akademsku nagradu „IME U NAUCI“ za 2016.g. uz pripadajuću diplomu, lentu i medalju za doprinos nauci u svom inspirativnom, integracijskom i inovacijskom aspektu djelovanja i rada.

Istovremeno, sam čin primanja nagrade je značio neposredni ulazak i zvaničnu registraciju unutar Svjetskog registra Istaknutih Naučnika, čime je rektor Internacionalnog univerziteta Travnik, postao dijelom svjetske liste vrhunskih cijenjenih naučnih stručnjaka XXI vijeka unutar akademskih i naučnih oblasti koje doprinose boljitku, ne samo svoje zajednice i okruženja u kojem djeluju i stvaraju stručnom kreativnošću usmjereni, već i svijeta, par excellence.

Internacionalni univerzitet Travnik je dobio na značaju i pominjanjem unutar predstavljanja UNINETTUNO univerziteta iz Rima, Italija, kada je predstavnik univerziteta, Mr. Nicola Paravati naveo uspješno realizirani Sporazum sa IUT-om za „učenje na daljinu“ koje kreće od 2016/17 godine pokretanjem Tehnološkog pula pri IUT-u, kao i navođenjem primjera saradnje UNINETTUNO i IUT-a, od strane gosp. Johna Nettinga, kao podstreka i drugima da realiziraju istovjetne namjere u bliskoj budućnosti.

No, značaj navedene nagrade dobija i veću prepoznatljivost informacijom da je, pored naučnih prezentacija akademskih poslenika, između ostalih, iz Velike Britanije, Indije,  Južne Afrike, Malezije i Italije,  Prof.dr. Ibrahim Jusufranić, obračajući se na engleskom jeziku, unutar petnaestominutnog trajanja neposredne prezentacije, predstavio Internacionalni univerzitet Travnik, a iz inspirativnog govora izdvajamo:

 Sedam fakulteta IUT-a: Saobraćajni fakultet, Politehnički fakultet, Ekonomski fakultet, Pravni fakultet, Ekološki fakultet, Fakultet za medije i komunikacije i Fakultet informacionih tehnologija uvode najsavremenije oblike obrazovno-nastavnog procesa, ali i pretpostavki naučno-istraživačkog razvoja svakog od navedenih fakulteta ponaosob. Naime, kontinuirano radeći na razvoju kreativnosti samih studenata unutar neposredne interakcije sa profesorima i njihovim tutorima, IUT će uskoro biti prvi univerzitet u regiji koji će uvesti Savjetnike za svakog studenta koji pohađa bilo koji od navedenih fakulteta našeg univerziteta. Zbog čega? Jer jedino na taj način stvaramo pretpostavke strateške naravi – da naši studenti, budući radno uspješni građani države, regije, ali i Evrope, imaju inicirajuća usmjerenja radi lakšeg uključenja i sjedinjenja sa budućim radnim, naučnim i životnim procesom svakog od njih.

Kroz neposredno prisustvo i uključenje i najsavremenije svjetske visokoškolske obrazovne tokove u područjima kao što su menadžmenti u privredi; međunarodni privredni procesi; poslovna informacijska tehnologija; transport; ekologija; građevinarstvo; arhitektura; putevi i hidrookolinski inženjering;  mašinstvo i mašinske konstrukcije; elektrotehnika i telekomunikacije; logistika i logistički menadžment; sigurnost i zaštita na radu;  inženjerski i informacioni menadžment; menadžment sredstava; privredi; komunikacijama; novinarstvu i informacijskim tehnologijama – kreiramo pretpostavke kontinuiranog napretka kako univerziteta kao cjeline, tako i svih dijelova mozaika što čini ovakvu vrstu obrazovnog procesa inspirativnom, integrativnom i inovacijskom unutar svih oblika vlastite pojavnosti.

Univerzitet je uspostavio međunarodnu saradnju sa više univerziteta iz Evrope, Azije, Sjeverne i Južne Amerike, a u toku je i realizacija nekoliko međunarodnih projekata u okviru Erasmus+ programa EU (2016-2020), kao i direktnih, neposrednih bilateralnih naučno-istraživačkih projekata sa univerzitetima iz Evropske unije. Mnoštvo nagrada koje sam lično, ali i koje je naš univerzitet dobio, među kojima i ova „Ime u Nauci“ zauzima posebno mjesto, su conditio sine qua non budućnosti akademskog realiteta naše visokoškolske obrazovne ustanove…“

Kroz interakciju mogućnosti inovacija prema unapređenju naučnih pretpostavki, objedinjavajući različitosti inspirativnih mogućnosti prema integraciji znanja za život prepun mogućnosti – poruke su Akademika, Prof.dr. Ibrahima Jusufranića, rektora IUT-a upućene sa svjetskog skupa akademskih poslenika protekle nedjelje u Londonu, a prema budućim generacijama istraživača i naučnih radnika.

PR služba

Internacionalni univerzitet Travnik

Travnik

Bosna i Hercegovina

http://www.iu-travnik.com/

Back To Top