skip to Main Content

STUDENT SERVICES +387 (30) 509 682 E-MAIL: [email protected]

Predstavnici Saobraćajnog fakulteta Travnik izvršili edukaciju mladih o opasnostima u saobraćaju

Predstavnici Saobraćajnog Fakulteta Travnik Izvršili Edukaciju Mladih O Opasnostima U Saobraćaju

Dekan Saobraćajnog fakulteta Internacionalnog univerziteta Travnik prof. Dr. Sinan Alispahić i studenti ovog fakulteta, u saradnji s policijskim službenicima MUP-a SBK, održali su edukaciju za učenike srednjih škola u Travniku u okviru manifestacije Dani općine Travnik, a teme su bile „Mladi – opasnosti zbog neprilagođene brzine“ i „Što nam smeta/što nas živcira u saobraćaju“.

Problem stradanja mladih u saobraćaju stalno je prisutan i zahtjeva kontinuirano i sistematsko djelovanje provedbom niza aktivnosti koje se temelje na utvrđenoj strategiji u rješavanju tog problema. Stoga predstavnici Internacionalnog univerziteta Travnik provode različite kampanje i preventivno-edukativne projekte u cilju podizanja razine svijesti o opasnostima koje prijete u saobraćaju. Opasnosti zbog neprilagođene brzine, odnosno brzina neprilagođena uvjetima vožnje na cesti su učestale, jer je neprilagođena brzina i najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda mladih.

Prema riječima prof. Dr. Sinana Alispahića, dekana Saobraćajnog fakulteta Travnik, cilj ove edukacije je poticanje mladih na mijenjanje ponašanja i svijesti tokom upravljanja motornim vozilom, kao i preporuka za pametnu i sigurnu vožnju. To je za mlade posebno važno u dane vikenda i tokom noćnih izlazaka.

Svakodnevni aktualni problemi u saobraćaju s kojima se građani, vozači, pješaci i ostali sudionici suočavaju, često izazivaju negodovanje, ljutnju, živciranje i frustracije. U pravilu je riječ o aktualnim problemima koji se odnose na ponašanje u saobraćaju, pri čemu često većina sudionika trpi posljedice zbog nepropisanog ponašanja ili zbog nepravilno postavljene signalizacije ili nekih konkretnih rješenja na cesti. Dekan Alispahić je naglasio da kroz edukacije žele aktualizirati ove probleme tako da se na konkretnim primjerima ukaže na potrebu odgovornog ponašanja kao i na pravilna rješenja primjene cestovne signalizacije ili drugih konkretnih problema kako bi se sudionici u saobraćaju sigurnije i pametnije ponašali.

Učenici u Mješovitoj srednjoj tehničkoj školi Travnik i Mješovitoj srednjoj ekonomsko -ugostiteljskoj školi Travnik prisustvovali su edukativnom predavanju eminentnih stručnjaka iz oblasti saobraćaja, te slušali o osnovama sigurnosti i opasnostima u saobraćaju na putevima. Ovom prilikom, učenici su testirali aparat za mjerenje alkohola u krvi i tzv „pijane naočale“, koje simuliraju stanje alkoholiziranosti.

Back To Top