skip to Main Content

STUDENT SERVICES +387 (30) 509 682 E-MAIL: [email protected]

Poziv za prijavu na prvu online FER školu: Feminizam i religija

Poziv Za Prijavu Na Prvu Online FER školu: Feminizam I Religija

Imamo li odvažnosti propitivati vlastita vjerovanja, svjetonazore i prakse? Imamo li snage ustati protiv strukturalnog nasilja koje provode patrijarhalne institucije kako sekularne, tako i religijske? Jesmo li spremni čuti drugačiju perspektivu i omogućiti da se uvaži drugačije mišljenje – makar se i ne slagali s njim? Jesmo li spremni uvažiti ljudsku slobodu i pravo osobe da vjeruje ili ne vjeruje, da pita, sumnja i traga za odgovorima?

Može li se biti feminist/ica i vjernik/ca? Ako je odgovor na ova pitanja pozitivan, onda vam preporučujemo da se prijavite na prvu online FER školu: Feminizam i religija. FER škola je namijenjena ženama i muškarcima koji žele akademski propitivati svoja uvjerenja, stavove, znanja i prakse o ljudskim pravima i slobodama i koji žele istraživati na koji način rodni stereotipi oblikuju živote žena muškaraca u porodici i društvu.

Cilj FER škole je dekonstrukcija temelja rodnih stereotipa i konstrukcija egalitarnih rodnih modela koji svoja uporišta nalaze u znanstvenim i religijskim argumentima. Metodom feminističke antropologije, historijskog kriticizma, hermeneutike sumnje i rodno senzibilne lingvistike bit će analizirani klasični i suvremeni filozofijski, teološki, historijski, sociološki i drugi izvori. FER škola je namijenjena onima koji žele pratiti kurseve na akademskoj razini (3 sata tjedno predavanja i diskusije i pisanje završnog akademskog rada).

U ljetnom semestru FER škole (01. 02. 2022. – 13. 05. 2022.) nudimo pet kurseva u sljedećim terminima:

Religija, rod i mediji –  ponedjeljak, 19.00 – 20.30

Rod, religija i izgradnja mira – utorak, 17.30 – 19.00

Filozofija i rod – srijeda, 18.00 – 19.30

Religija i rodno zasnovano nasilje – četvrtak, 19.00 – 20.30

Povijest feminizma na Istoku i Zapadu – petak, 18.30 – 20.00

Sudionicama i sudionicima FER škole predavanja i literatura za svaku sedmicu bit će biti dostupni na Moodle platformi.

Sudionici i sudionice su obvezne pročitati predavanje i literaturu i pripremiti se za diskusiju koja će se za svaki kurs održavati prema gore navedenim terminima. Sudjelovanje u diskusijama i ispunjavanje predviđenih tjednih zadataka je obvezno.

Dozvoljena su tri izostanka uz najavu. Sudionici i sudionice koje su redovito sudjelovale u izvođenju nastave i napisale završni akademski rad, dobit će na kraju kursa certifikat s listom tematskih cjelina svakog kursa (ukupno 45, što je ekvivalent 4 ECTS, i na nekim se fakultetima priznaje).

Prijava za upis treba sadržavati: 1. Motivacijsko pismo; 2. CV

Prijavu do 25. 01. 2022. dostaviti na adresu: [email protected]. Odgovor na prijavu dobit ćete do 28. 01. 2022. godine.

FER školu organiziraju TPO Fondacija iz Sarajeva u partnerstvu sa Ekumenskom inicijativom žena iz Omiša.

Više informacija o FER školi vidi na: https://ferskola.onlinebase.net/

Akademske direktorice: v.prof.dr. Zilka Spahić Šiljak dr.sc. Jadranka Rebeka Anić, znanstvena savjetnica

 

Back To Top