skip to Main Content

STUDENT SERVICES +387 (30) 509 682 E-MAIL: [email protected]

Počeo “ECOBIAS” projekat: Internacionalni univerzitet Travnik radi na razvoju novih studijskih programa

U zgradi Rektorata Univerziteta u Novom Sadu, Srbija, održan je prvi sastanak u okviru Erasmus projekta iz oblasti izgradnje kapaciteta u visokom obrazovanju pod nazivom “Razvoj magistarskih studijskih programa u oblasti ekološkog monitoringa i procjene kvaliteta vodenih resursa na ustanovama visokog obrazovanja u zemljama Zapadnog Balkana˝ (ECOBIAS).

Projektom koordinira Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Novom Sadu, a konzorcijum projekta čini ukupno 11 univerziteta iz pet zemalja. U ovom pozivu su univerziteti iz Srbije prvi put aplicirali kao programski univerziteti (Univerzitet u Novom Sadu i Univerzitet u Nišu), sa univerzitetima iz Hrvatske (Sveučilište u Zagrebu) i Njemačke (Universitaet Duisburg-Essen), a sa partnerskim univerzitetima iz Bosne i Hercegovine (Sveučilište u Mostaru, Internacionalni univerzitet Travnik, Univerzitet u Tuzli, Univerzitet u Sarajevu, Univerzitet u Istočnom Sarajevu i Univerzitet u Banjoj Luci) i partnerom iz Crne Gore Univerzitetom Donja Gorica.

Osnovni cilj projekta je akreditacija 27 master i kurseva cjeloživotnog učenja iz oblasti ekološkog monitoringa površinskih voda, te nabavka naučno-istraživačke opreme usmjerene za ekološki monitoring voda i opremanje sedam laboratorija na Univerzitetima u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori i uspostavljanje regionalne “ECOBIAS” akademske mreže.

Koordinator projekta prof. dr. Snežana Radulović s Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu istakla je da su došli na ideju da u saradnji sa ostalim univerzitetima iz regije urade master modul kako bi sačuvali rijeke kao najveće prirodno bogastvo. Ovo je jedan od najboljih projekata iz oblasti izgradnje kapaciteta u visokom obrazovanju na prostoru Zapadnog Balkana i pružit će mogućnost profesorima i studentima da se dodatno usavršavaju i pripremaju za nove studijske programe. Profesorica Radulović je na kraju dodala da je  projekat “ECOBIAS” početna baza za ostale istraživačke i edukacijske projekte.

Rektor Internacionalnog univerziteta Travnik, Akademik, prof. dr. Ibrahim Jusufranić istakao je važnost stalnog profesionalnog razvoja kroz različite oblike i načine obrazovanja i učenja, a s ciljem postignuća boljih rezultata u radu sa studentima. Projekat “ECOBIAS” omogućit će Ekološkom fakultetu Travnik opremanje laboratorije najsavremenijom opremom koja će u budućnosti biti od velike koristi za profesore i studente. Rektor Jusufranić je naglasio da je Internacionalni univerzitet Travnik jedini privatni Univerzitet koji je uključen u ovaj projekat.

Profesor na Prirodno-matematičkom fakultet Univerziteta u Sarajevu, Samir Đuk,  ističe da je ovo veoma važan projekat jer pruža mogućnost umrežavanja sa univerzitetima iz regije i Evrope i sticanje novih partnera i saradnika. Prednost ovog projekta je to što će kroz sredstva koja će dobiti izvršiti opremanje laboratorija i učionica što će im omogučiti da podignu kvalitet nastave na Fakultetu.

Predstavnica Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Tuzli, dr.sc. Jasmina Kamberović istakla je da je primarni cilj nabavka najsavremenije opreme i trening osoblja zajedno sa studetima kroz organizaciju radionica, okruglih stolova i treninga. Dodala je da kroz ovaj projekat žele napraviti multidisciplinarni pristup između geografije, biologije i hemije i zbog toga u projektu učestvuju 24 profesora i saradnika.

Ljubica Vasiljević, šefica katedre za biologiju na Tehnološkom fakultet Zvornik, Univerzitet Istočno Sarajevo, kazala je da će zahvaljujući opremanju laboratorije studenti i profesori imati bolje uslove za rad i usavršavanje iz oblasti biologije.

Šefica katedre za mikrobiologiju i biologiju ćelija na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci, prof. dr. Svjetlana Lolić istakla je da će, zahvaljujući kursevima koji će biti održani u okviru  “ECOBIAS” projekta, veliki broj nastavnog osoblja i studenata proći edukacije, osposobljavanje, savjetovanja i treninge koji će im pomoći u profesionalnom razvoju.

Projekat “ECOBIAS” omogućiti će unaprjeđenje nastavnog plana i programa kroz nabavku labaratorijske opreme, istakao je profesor Dragan Škobić, pročelnik studija Znanosti o okolišu na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru. Dodao je da će ovaj projekat omogućiti usavršavanje nastavnog kadra kao i umrežavanje svih univerziteta koji su dio projekta.

Osim univerziteta iz Bosne i Hercegovine u projektu učestvuju i univerziteti iz Srbije,  Hrvatske, Crne Gore i Njemačke. Profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Nišu, Đurađ Milošević, kazao je da se prednost projekta ogleda u tome što će biti organizovan veliki broj treninga i radionica na kojima će profesori s različitih univerziteta razmijeniti svoja znanja i iskustva.

Profesor na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Marko Miliša, istako je da će u naredne tri godine projekta profesori i saradnici unaprijediti ekološko znanje i primjenu ekologije i legislative u nauci.

Vrijednost projekta za sve univerzitete ogleda se u nabavci naučno-istraživačke opreme usmjerene za ekološki monitoring voda, počevši od opreme za terensko uzorkovanje do opreme za sofisticirane biološke i molekularne analize.

 

Back To Top