skip to Main Content

STUDENT SERVICES +387 (30) 509 682 E-MAIL: [email protected]

Studenti Internacionalnog univerziteta Travnik obavili praksu u Turističkoj zajednici SBK-a

Studenti Internacionalnog Univerziteta Travnik Obavili Praksu U Turističkoj Zajednici SBK-a

Studenti Internacionalnog univerziteta Travnik nastavili su s obavljanjem prakse i terenske nastave. Ovaj put, studenti Ekonomskog fakulteta, smjer Turizam i hotelijerstvo, tokom proteklih nekoliko sedmica, imali su priliku teorijsko znanje koje su stekli na nastavi primijeniti u praksi kroz rad u Turističkoj zajednici Srednjobosanskog kantona.

Zahvaljujući dobroj saradnji Internacionalnog univerziteta Travnik i Turističke zajednice SBK-a, studenti su u okviru praktične nastave posjetili najznačajnije kulturno-historijske spomenike u Travniku i Fojnici i  istražili zašto svi trebaju posjetiti ove značajne historijske znamenitosti.

Student Zahid Varupa posjetio je tvrđavu Stari grad, njegov kolega Bekir Kršić posjetio je  Muzej i suvenirnicu Franjevačkog samostana u Fojnici , dok su studentice Ajla Ganić i Edina Konjalić posjetile Memorijalni muzej Rodna kuća Ive Andrića.

Studenti su istakli zadovoljstvo što su imali mogućnost obaviti praksu u Turističkoj zajednici SBK-a, a posebno su se zahvalili direktoru Miroslavu Matoševiću i mentorici Aldijani Dizdar na ljubaznom prijemu i profesionalnom radu i odnosu.

Nakon obavljene prakse student Zahid Varupa je kazao da je tokom rada u Turističkoj zajednici SBK-a stekao novo iskustvo i upoznao divne ljude te naučio mnogo toga o radu Turističko informativnog centra. Također, razgovarao je s brojnim turistima koji su posjetili Travnik i koji su bili zahvalni na korisnim informacijama koje su dobili od studenta.

Tokom istraživanja Muzeja i suvenirnice Franjevačkog samostana u Fojnici, student Bekir Kršić  imao je priliku razgovarati s kustosicom muzeja koja ga je informisala da u samostan dolaze turisti iz raznih dijelova svijeta,  od Turske, Kanade, SAD-a, do Arapskih zemalja,  ali i da ovaj muzej također često posjećuju i istraživači.

Prilikom obilaska muzeja Kršić je sreo veću grupu turista iz Slovenije. Zavrtanik Smaga, 62-godišnjakinja iz Nove Gorice u Sloveniji, došla je u posjetu samostanu i obilasku muzeja u Fojnici po preporuci prijateljice i njeni utisci su bili više nego idealni. Kršić se na kraju zahvalio Turističkoj zajednici SBK-a koji su omogućili obavljanje praktične nastave. Istakao je zadovoljstvo što je imao priliku da radi s turistima i stekne jedno novo iskustvo.

Studentice Edina i Ajla saznale su od djelatnice Memorijalnog muzeja Rodna kuća Ive Andrića da je većina turista koji posjete ovo mjesto već unaprijed jako dobro informisana o nobelovcu i njegovim djelima, s obzirom na to da je svojom pisanom riječju našu domovinu ucrtao na svaku literarnu mapu svijeta.

Istakle su da je poseban osjećaj znati da se grad Travnik izdvaja od svih drugih i to baš zahvaljujući Ivi Andriću, koji je u naslijeđe ostavio neprocjenjivu literarnu ostavštinu, stoga turisti žele da posjete baš njegovu rodnu kuću.

Edini Konjalić se svidjelo to što je dobila priliku da osjeti čar razgovaranja s turistima koji su joj prenijeli svoje utiske o Travniku. Istakla je da je mnogo naučila od mentorice Aldijane, a najviše to da sitnice mnogo znače.

Ajla Ganić se do sada nije susretala s radom u Turističkoj zajednici i sa turistima. Kaže da je naučila dosta bitnih stvari i saznala mnogo korisnih informacija koje će joj u budućnosti biti od velikog značaja. Posebno ističe komuniciranje i dijeljenje informacija turistima iz različitih krajeva svijeta.

Internacionalni univerzitet Travnik nastavit će i u budućnosti organizovati praksu i terenski rad za studente svih sedam fakulteta.

Back To Top