skip to Main Content

STUDENT SERVICES +387 (30) 509 682 E-MAIL: [email protected]

Neposredni terenski oblik praktične nastave studenata Saobraćajnog fakulteta Travnik

Terenska nastava kao oblik izvanučioničke nastave pedagoški je veoma učinkovita i interesantna, a glavna prednost ovakvog oblika usvajanja novog znanja je donošenje svježine u način interpretacije gradiva, „opipljivost“ onoga o čemu se predaje i mogućnost povezivanja teorijskog znanja s praktičnim primjerima iz života. Zbog toga se na Internacionalnom univerzitetu Travnik redovno praktikuje terenski oblik nastave.

Studenti Saobraćajnog fakulteta Internacionalnog univerziteta Travnik, u sklopu redovnog nastavnog procesa, realizirali su neposredni terenski oblik praktične nastave na magistralnoj cesti M5 – Travnik-Turbe.

Na Saobraćajnom fakultetu Travnik, unutar svakodnevne praktične primjene teoretskih pretpostavki sveukupne nastave, neprestano rade na usavršavanju itekako važnih praktičnih znanja budućih inžinjera saobraćaja.

Praktična nastava je organizovana u saradnji s Ministarstvom unutrašnjih poslova SBK-a čiji su policijski službenici prenijeli svoja praktična znanja i iskustva u primjeni novih tehnologija. Prije početka terenske nastave u prostorijama Internacionalnog univerziteta Travnik studenti su imali priliku upoznati se s radom radara i vidjeti način i postupak korištenja alkometar.

U drugom dijelu nastave studenti su uz dekana Saobraćajnog fakulteta Travnik, prof. dr. Sinana Alispahića, uz odgovarajuću opremu i odobrenje policijskih službenika, vršili zaustavljanje i kontrolu učesnika u saobraćaju.

Prema riječima dekana Sinana Alispahića, studenti putem ovih praktičnih vježbi teorijski dio nastave koji su savladali mogu primijeniti u praksi. Dekan Alispahić je istakao da na Saobraćajnom fakultetu Travnik praksu često primjenjuju i nastoje da što više nastave organizuju u stvarnim uvjetima kako bi studenti shvatili koliko je nužno poznavanje praktičnog dijela.

Ovo je bila jedna zahtjevna vježba u sklopu koje je patrola saobraćajne policije prezentirala pravilan postupak kontrole učesnika u saobraćaju, od zaustavljanja vozila, ophođenja prema vozaču, do uvida u potrebne dokumente, opremu i sve što je važno prilikom kontrole vozača.

Studenti su nakon toga imali priliku da zaustave vozilo, potom da razgovaraju s vozačima i da im ukažu na važnost posjedovanja pravilne i propisane dokumentacije i opreme, te da im upute sugestije o sigurnoj vožnji.

Ovo je bio još jedan uspješno sproveden terenski oblik praktične nastave koji je realizovan zahvaljujući saradnji s Ministarstvom unutrašnjih poslova SBK-a s kojim Internacionalni univerzitet Travnik ima veoma dobru i efikasnu saradnju koja će biti nastavljena i u budućnosti.

Terenskom nastavom se kompariraju vizualne pojave, procesi i transformacije sa usvojenim teorijskim znanjima, vrše praktična istraživanja prema zadanoj temi uz primjenu terenskih sredstava i pomagala, te obavljaju najrazličitiji kompleksni, praktični i drugi zadaci.

Back To Top