skip to Main Content

STUDENT SERVICES +387 (30) 509 682 E-MAIL: [email protected]

Na Internacionalnom univerzitetu Travnik održana XXV Međunarodna konferencija

Internacionalni univerzitet Travnik u Travniku ove godine organizovao je XXV Međunarodnu konferenciju „Energetska kriza kao ključni izazov za ekonomije, vladavine prava i medijske slobode zemalja Zapadnog Balkana sa posebnim osvrtom na Bosnu i Hercegovinu“.

Osnovni cilj Konferencije bio je da upozna javnost i donosioce odluka iz domena ekonomskih, medijskih, pravnih, političkih i socijalnih politika u Bosni i Hercegovini o utjecaju globalne ekonomske krize izazvanom energetskom nestabilnošću.

Rektor Internacionalnog univerziteta Travnik u Travniku, prof. dr. Rajko Kasagić kazao je da je prijavljeno preko 50 naučnih radova koje su prezentovali profesori i stručnjaci iz Bosne i Hercegovine i regiona. Rektor Kasagić je dodao da profesori kroz izlaganje svojih radova nastoje da obezbijede legalitet prava i jačanje ekonomije Bosne i Hercegovine. Učesnici Konferencije su razgovarali o ekonomiji, vladivini prava i medijskim slobodama, a najviše pažnje je privukla oblast o energetskoj krizi u svijetu koja nije zaobišla ni Bosnu i Hercegovinu.

Dekan Ekonomskog fakulteta Travnik, prof. dr. Enes Huseinagić istakao je da je Konferencija iznudila jedinstvene zaključke koji se odnose na samu energetiku i energetsku krizu. Profesor Huseinagić je kazao kako se nada da će zaključci s Konferencije biti od pomoći i realnom sektoru u Bosni i Hercegovini.

Prorektor za nastavu i studentska pitanja na Internacionalnom univerzitetu Travnik, prof. dr. Cariša Bešić istakao je da Međunarodna konferencija već 25 godina okuplja stručnjake iz različitih oblasti iz cijele regije. Energetska kriza je krucijalni problem s kojim se društvo danas susreće jer da bi opstali na tržištu, morate da imate pouzdane i sigurne izvore energije koji će omogućiti da se stvara nova vrijednost, kazao je profesor Bešić.

Ministar Vujanović pohvalio ovogodišnju temu

Na konferenciji je učestvovao i ministar trgovine FBiH, Zlatan Vujanović koji je pohvalio ovogodišnju temu jer je u fokusu interesovanja javnosti. Kao predstavnik Vlade FBiH ministar Vujanović sa zadovoljstvom je kazao da je Vlada FBiH maksimalno predana rješenju što kvalitetnijih zakonskih pretpostavki za preveniranje i unapređenje svih regulacija i egzistencije po pitanju energetskih resursa u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Ista je rezultirala na pretpošloj sjednici Vlade FBiH kada su utvrđena 3 prijedloga, zakona iz energetskog paketa, a to su Zakon o električnoj energiji, Zakon o energiji i regulaciji energetske djelatnosti u Federaciji Bosni i Hercegovini i Zakon o korištenju novih izvora energije i efikasnije kogeneracije. Ministar Vujanović je dodao da su to apsolutno pretpostavke za što kvalitetnije unapređenje istog, mada BiH ima kvalitetnu regulativu i poslovanje po pitanju energetskih resursa, jer je jedna od rijetkih zemalja koja izvozi električnu energiju.

Dekan Fakulteta pravnih nauka, međunarodnih odnosa i diplomatije MIT Univerziteta iz Sjeverne Makedonije, Atanas Kozarev istakao je da mu je zadovoljstvo što ima priliku razmijeniti znanja i iskustva iz oblasti prava i energetskog sektora sa vrhunskim stručnjacima koji su na Konferenciji prezentovali svoje radove. Dekan Kozarev je dodao da je Konferencija omogučila da spoje teoriju i praksu i da učesnici kao dio akademske zajednice trebaju da ponude odgovore na brojna pitanja iz pravne i medijske oblasti i energetskog sektora.

Konferenciji je prisustvovao i Slobodan Nešković,  profesor na nekoliko univerziteta u Srbiji koji je naglasio da akademska zajednica razmatra izuzetno aktuelne teme od vitalnog interesa za sve države Zapadnog Balkana. Profesor Nešković je dodao da je energetska kriza stari problem i da ne postoji država koja ima potpunu energetsku sigurnost i bezbjednost.

Na XXV Međunarodnoj konferenciji prisustvovao je i premijer Srednjobosanskog kantona, Tahir Lendo, glavni kantonalni tužilac SBK-a, Šemsudin Fuško, predstavnici Općine Travnik kao i brojni gosti iz akademske zajednice. Na Konferenciji su uručena priznanja i zahvalnice pojedincima i institucijama sa kojima je Internacionalni univerzitet Travnik ostvario saradnju.

Back To Top