skip to Main Content

STUDENT SERVICES +387 (30) 509 682 E-MAIL: [email protected]

Internacionalni univerzitet Travnik nadgradnjom integrativnih inovacija uspješno organizuje Međunarodna savjetovanja na Vlašiću

Internacionalni Univerzitet Travnik Nadgradnjom Integrativnih Inovacija Uspješno Organizuje Međunarodna Savjetovanja Na Vlašiću

U skladu sa postavljenim metodološkim ciljevima unapređenja odgovarajućih pretpostavki reflektivnih pojavnosti naučno-istraživačkih vizija u saobraćaju, ekonomiji, pravu, ekologiji, ali i informativnim tehnologijama, Internacionalni univerzitet Travnik je 27.5. i 28.5.2016.g. organizovao još jedno u nizu uspješnih međunarodnih savjetovanja, trinaesto unutar razvojnog redosljeda, u hotelu „Pahuljica“ na Vlašiću. Učešće je uzelo više od 70 naučnih autoriteta iz navedenih oblasti iz regije, ali i studenata, magistranata i doktoranata ne samo IUT-a, već i drugih univerziteta iz BiH, ali i iz zemalja okruženja.

Otvarajući Savjetovanje, Akademik, rektor IUT-a, Prof.dr. Ibrahim Jusufranić je, pozdravljajući prisutne učesnike i goste, između ostalog, naveo značaj Savjetovanja ovakve vrste, ali i činjenicu koliko to doprinosi razumijevanju saznanja koliko mnogo Internacionalni univerzitet Travnik ulaže u razvoj akademskih pretpostavki pojedinih naučnih grana unutar integrativnih inovacija sa ciljem daljeg razvoja univerziteta, ali i društva u cjelini.

Savjetovanju su, pored učesnika, učestvovali i ugledni gosti iz državnih ministarstava i institucija: Sedžad Milanović, Ministar privrede SBK, i ispred Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK, Pomoćnik ministra obrazovanja, Zoran Matošević, ali i ugledni gosti iz inostranstva – predsjednik Evropske akademije nauka, Akademik Petar Baron Rajačić.

Ono što se svakako izdvaja kao svjetionik mogućih očekivanja budućeg razvoja IUT-a i jeste i ono što je rečeno o sveobuhvatnom naučnom i akademskom radu Akademika, rektora IUT-a, Prof.dr. Ibrahima Jusufranića, a odnosi se na nedavno dodijeljenu akademsku nagradu u Londonu naziva „Ime u nauci“…citat: “Kada govorimo o Travniku, svakako da je refleksija odsjaja pojavnosti usmjerena na riječ „svjetski“ jer je upravo ime Ive Andrića upisano  u svjetsku književnost dobijanjem Nobelove nagrade za književnost, 1961.g.

No, pedeset i pet godina kasnije, 2016.g. još jedan Travničanin, a već ga takvim i možemo nazvati, se veže za riječ „svjetski“…

–         ne samo zbog uobličavanja univerziteta koji jeste regionalnim liderom visokoškolskog obrazovanja već punu deceniju,

–         ne samo zbog uspostave univerziteta koji ima blizu pedeset potpisanih sporazuma, ugovora i protokola sa univerzitetima sa četiri kontinenta,

–         ne samo zbog univerziteta čiji studenti, profesori i asistenti, uz ostalo osoblje, jesu primjerom avangarde akademske zajednice…

….već i zbog činjenice da je riječ „svjetski“stigla uz ime Akademika, Prof. Dr Ibrahima Jusufranića, rektora Internacionalnog univerziteta Travnik. 

Naime, Odlukom Sokratesovog komiteta Akademske Unije iz Oxforda i Evropske Poslovne Skupštine sa sjedištem u Oxfordu, Engleska, ime Prof.dr. Ibrahima Jusufranića je upisano od 2016.g. u svjetski registar istaknutih Naučnika 21. Vijeka dodjeljivanjem medalje slavnih „Za doprinos svjetskoj nauci“.

I tako, Travnik nadograđuje svoju refleksiju pojavnosti od svjetske književnosti  ka svjetskoj nauci. Obojica Travničana bijahu, jesu i ostaju „svjetski“. A naši, prije svega.” …kraj citata.

Istovremeno, prije zvaničnog početka rada Međunarodnog savjetovanja i uvodnih referata, upriličena je i zvanična inauguracija uvaženog Prof.dr. sc. Mladena Bodirože i uglednog bosanskohercegovačkog umjetnika Nedžada Salkovića u akademike Evropske akademije nauka. Pored obrazloženju razloga za prijem u članstvo Akademije, navedeno je i sljedeće…citat:

Promišljanja usmjerena inovacijama, inspiracijama i integracijama su decenijama stvarala pretpostavke da danas i ovdje pred nama imamo dva čovjeka koja svojim umijećem isprepliću nauku i umjetnost, ali i vice versa unutar metodoloških pretpostavki pojavnosti realiteta Evropske akademije nauka, inovacija i održivog razvoja.

Sa jedne strane to je kolega, Prof.dr. Mladen Bodiroža, član Senata IUT-a, decenijski uspješan naučno-istraživački poslenik, pedagog i nadasve inspiracija generacijama studenata i profesora sa prostora Bosne i Hercegovine, ali i  bivše Jugoslavije, koji hode stopama njegovih usmjerenja sa ciljem integrativnih inovacija njegovih pretpostavki otisnutih, ali i utisnutih u knjigama koje metodološki jasno piše i objavljuje.

Već do njega, ali i pored njega je i Nedžad Salković, doajen umjetničke scene Bosne i Hercegovine, ali i bivše Jugoslavije, osoba koja umjetničkim inovacijama izražaja čak i sopstveni klasicizam sevdalinke čine neprestano integrativnim, ali i inspirativnim novim generacijama, kako onima koji su odrastali uz njegove pjesme, tako i onima koji pokušavaju nastaviti dalje njegovim stopama, neprestano pokušavajući sustići princa bosanske sevdalinke.

Zbog čega vezujemo umjetnost i nauku na ovakav način? Odgovor je u mudroj izreci Alberta Ajnštajna: “Najljepše što možemo doživjeti je ono što je tajanstveno. To je temeljni osjećaj koji stoji u zametku svake umjetnosti i nauke…”. Tajanstveno je i kod njih dvojice sve bilo na početku, dok nisu krenuli ka rastakanju tajanstvenosti, ali i uspjeli u svom uobličenom razvoju, kako nauke, tako i umjetnosti.”…kraj citata.

Uvodne referate su na samom početku XIII Međunarodnog savjetovanja, a prije izlaganja radova, koje je bilo podijeljeno u dva dijela tokom prvog dana trajanja Savjetovanja,  predočili Akademik, Prof.dr. Ibrahim Jusufranić; Akademik, Prof. dr. Slobodan Nešković i Doc.dr. Tatjana Stanivuk.

Drugi dan Savjetovanja je, pored nastavka izlaganja radova XIII Međunarodnog savjetovanja, realiziran i Stručni skup usavršavanja instruktora vožnje, predstavnika autoškola, licenciranih predavača i licenciranih ispitivača na temu “Inovativne tehnologije i ujednačavanje sadržaja i kriterija provedbe vozačkih ispita”, uz učešće velikog broja aktivnih sudionika iz autoškola, predavača i ispitivača sa područja Srednjobosanskog kantona.

Organizacija i realizacija XIII-og Međunarodnog savjetovanja Internacionalnog univerziteta Travnik je i ove godine potvrdila ne samo razloge svoje pojavnosti na akademskom nebu Bosne i Hercegovine, već i dalje kreiralo pretpostavke za unapređenje akademskog i naučno-istraživačkog rada ne samo na IUT-u već i unutar šire akademsko-naučne zajednice u Bosni i Hercegovini.

Back To Top