skip to Main Content

STUDENT SERVICES +387 (30) 509 682 E-MAIL: [email protected]

Edukacija učenika srednjih škola o opasnostima u saobraćaju

Edukacija Učenika Srednjih škola O Opasnostima U Saobraćaju

U okviru manifestacije „Dani općine Travnik“ predstavnici Saobraćajnog fakulteta Internacionalnog univerziteta Travnik izvršili su edukaciju učenika srednjih škola na području Općine Travnik na temu „Podizanje razine svijesti mladih o opasnostima u cestovnom prometu“.

Edukaciju su izvršili prof. dr. Sinan Alispahić, dekan Saobraćajnoj fakulteta Travnik , prof. dr. Tihomir Đurić, profesor na Saobraćajnom fakultetu Travnik, Šezad Hodžić, pomoćnik ministrice obrazovanja – odjel za autoškole i vozačke ispite, policijski službenik MUP-a SBK Azmir Kozar i studenti Saobraćajnog fakulteta Internacionalnog univerziteta Travnik. Edukacija je održana u Mješovitoj srednjoj ekonomsko-ugostiteljskoj školi Travnik, Mješovitoj srednjoj školi Travnik i KŠC Petar Barbarić Travnik. Osnovni cilj edukacije jeste poticanje mladih na promjenu ponašanja kroz podizanje razine svijesti o povećanju rizika izloženosti opasnostima u saobraćaju.

Sudjelovanja mladih u prometnim nezgodama problem je koji treba kontinuirano rješavati. Prema pokazateljima, izloženi su većem riziku u odnosu na druge dobne skupine vozača. Njihov udio u prometu u odnosu na broj stanovnika iznosi oko pet posto, a u odnosu na ukupan broj vozača do 10 posto. Specifični problem rizika kojemu su u prometu izloženi, a koji se očituje u nedovoljnoj razini svijesti o opasnostima, nedovoljnom vozačkom iskustvu, dobi, spolu i vožnji noću, stalno je prisutan i predstavlja ozbiljan problem društva. Stoga preventivne aktivnosti u radu s mladima o podizanju razine svijesti o opasnostima koje ih očekuju u prometu, imaju svoj puni smisao.

Učenici su u sklopu edukacije imali priliku testirati aparat za mjerenje alkohola u krvi i tzv „pijane naočale“ , koje simuliraju stanje alkoholiziranosti.

Back To Top