skip to Main Content

STUDENT SERVICES +387 (30) 509 682 E-MAIL: [email protected]

Terenska i praktična nastava studenata Saobraćajnog fakulteta IUT-a

Studenti Saobraćajnog fakulteta Internacionalnog univerziteta Travnik, u sklopu redovnog nastavnog procesa, realizirali su neposredni terenski oblik terenske i praktične nastave ispred univerziteta.

Na Saobraćajnom fakultetu Travnik, unutar svakodnevne praktične primjene teoretskih pretpostavki sveukupne nastave, neprestano rade na usavršavanju itekako važnih praktičnih znanja budućih inžinjera saobraćaja.

Pod mentorstvom dekana Saobraćajnog fakulteta Travnik, prof. dr. Sinana Alispahića, uz asistenciju profesora Tihomira Đurića, održana je pokazna vježba u sklopu predmeta Ekspertize saobraćajnih nesreća . Prema riječima dekana Alispahića, cilj vježbe je da se studenti upoznaju sa stvarnim načinom i postupkom obavljanja uviđaja saobraćajne nesreće i da kroz takav pristup spoznaju koja je to procedura i postupak kada se dogodi saobraćajna nesreća.

Tokom vježbe simuliran je sudar između dva vozila koji se desio prilikom izlaska jednog vozila iz garaže. Studenti drugog ciklusa imali su priliku saznati postupak obavljanja uviđaja u slučaju kada vozilo ostvari kontakt s pješakom.

Student četvrte godine Saobraćajnog fakulteta na IUT-u, Faris Begić, kazao nam je da ovakav način izvođenja nastavnog procesa u vidu praktične i terenske nastave olakšava sticanje znanja i vještina koji će im biti potrebni nakon završetka školovanja.

Praktična nastava je organizovana u saradnji s Ministarstvom unutrašnjih poslova SBK-a čiji su policijski službenici prenijeli studentima svoja praktična znanja i iskustva.

Back To Top