skip to Main Content

STUDENT SERVICES +387 (30) 509 682 E-MAIL: [email protected]

Profesor iz Litvanije održao predavanje na Internacionalnom univerzitetu Travnik u okviru Erasmus + programa mobilnosti

Profesor Iz Litvanije Održao Predavanje Na Internacionalnom Univerzitetu Travnik U Okviru Erasmus + Programa Mobilnosti

Profesor sa Kazimieras Simonavičius Univerziteta (Vilnius, Litvanija), Raimundas Kalesnykas, posjetio je Internacionalni univerzitet Travnik u okviru Erasmus + programa mobilnosti i tom prilikom održao je zanimljivo predavanja za studente na temu: “Najnoviji trendovi i izazovi međunarodne zaštite ljudskih prava u Europi”.

Kontekst predavanja integriran je iz predmeta o međunarodnim ljudskim pravima. Tokom predavanja, velika je pažnja posvećena pitanjima promocije demokratije i mehanizma zaštite ljudskih prava u kontekstu pristupanja zemalja zapadnog Balkana u EU. Studenti su kroz predavanja imali priliku raspravljati o pitanjima kao što je važnost primjene temeljnih načela politike EU o ljudskim pravima, dostojanstvo, sloboda, jednakost, solidarnost, prava građana, pravda, kao i priroda i opseg savremenog međunarodnog Zakona o ljudskim pravima. Veliki interes studenata bio je izazvan u raspravi o obavezama koje je država BiH preuzela u vezi sa zemljama iz susjedstva i državama članicama EU-a glede primjene komponente vladavine zakona i odredbi Povelje o temeljnim pravima EU u procesu proširenja.

Profesor Raimundas je istakao zadovoljstvo što je ova relevantna tema privukla veliki broj studenata Internacionalnog univerziteta Travnik. Također, profesor iz Litvanije je bio iznenađen aktivnim angažmanom studenata u diskusijama, izvrsnim znanjem o pravnim predmetima i dobrim poznavanjem engleskog jezika.

Budući da mu je ovo bila druga posjeta IUT-u, profesor Raimundas je zadivljen toplinom i prijateljskom osoblja Međunarodnog ureda IUT-a i drugih odjela. Istakao je da mu je drago što je nastavio produktivnu saradnju s modernim i inovativnim Internacionalnim univerzitetom Travnik.

Back To Top