skip to Main Content

STUDENT SERVICES +387 (30) 509 682 E-MAIL: [email protected]

Na Internacionalnom univerzitetu Travnik održana Ecobias radionica ˝Uspostavljanje regionalne akademske mreže u EMAB˝

Internacionalni univerzitet Travnik u Travnik tokom 14. i 15. decembra 2020. godine organizovao je prvu Ecobias radionicu pod nazivom: Uspostavljanje regionalne akademske mreže u ekološkom monitoringu i biološkoj procjeni akvatičnih ekosistema (EMAB)“.

Osnovni cilj radionice je uspostavljanje regionalne saradnje učesnika radionice i institucija involviranih u proces monitoringa i upravljanja vodnim tijelima u zemljama Zapadnog Balkana. Radionica treba da rezultira umrežavanjem ciljnih grupa u oblasti ekološkog monitoringa voda i akvatične bioprocjene (EMAB) u svrhu pripreme za podizanje ECOBIAS-NET platforme. Učesnici radionice razgovarali su o umrežavanju upravljača vodnim tijelima u cilju pronalaženja najbolje prakse u ekomonitoringu, zatim o umrežavanju učenika srednjih škola u okviru Ecobias projekta, regionalnoj institucionalnoj saradnji u ekomonitoringu voda kao i o planu platforme Ecobias.

Projekat ECOBIAS ima za cilj da razvije i unaprijedi znanje, vještine i tehničke resurse institucija visokog obrazovanja u partnerskim zemljama u ekološkom monitoringu i biološkoj procjeni slatkovodnih resursa u skladu sa nacionalnom i EU politikom.

Zbog trenutne epidemiološke situacije radionica je organizovano kombinovano. Na Internacionalnom univerzitetu Travnik prisustovali su predstavnici domaćina, zatim profesori s Univerziteta u Novom Sadu, Univerziteta u Sarajevu, Univerziteta u Tuzli, Sveučilišta u Mostaru, Univerziteta u Banjoj Luci i Univerziteta Istočno Sarajevo, dok su putem Zoom platforme online radionici prisustovali predstavnici ostalih univerziteta učesnika u projektu, studenti kao i stakeholdersi.

Back To Top