skip to Main Content

STUDENT SERVICES +387 (30) 509 682 E-MAIL: [email protected]

Erasmus + program mobilnosti: Profesor iz Litvanije Raimundas Kalesnykas održao predavanje na IUT-u

Erasmus + Program Mobilnosti: Profesor Iz Litvanije Raimundas Kalesnykas Održao Predavanje Na IUT-u

U okviru Erasmus + programa mobilnosti nastavnog osoblja, profesor sa  Kazimieras Simonavičius univerziteta (Vilnius, Litvanija), Raimundas Kalesnykas, krajem prošlog mjeseca posjetio je Internacionalni univerzitet Travnik kako bi održao predavanja za student. Kontekst i tema predavanja bili su “Politika integracije u EU i pristupanje Zapadnog Balkana u EU: Pristup pravnim instrumentima i jačanje zaštite ljudskih prava”, a bile su uključene i teme Međunarodna ljudska prava i prava Europske unije.

Tokom predavanja, posebna pažnja posvećeno je pitanjima pravne regulacije zemalja Zapadnog Balkana, posebno BiH i integracije u EU. Tokom predavanja predstavljena su aktualna pitanja poput važnosti primjene načela prava EU u procesu proširenja EU, usklađenosti zakonodavstva EU s pravnim sistemom BiH kao potencijalne države kandidatkinje, mehanizama zaštite ljudskih prava i sigurnosnih izazova s ​​kojima se susreću pravosudni sistem države BiH.

Veliki interes studenata i nastavnika bio je izazvan u raspravi o obavezama koje je država BiH preuzela u vezi sa zemljama susjedstva i državama članicama EU-a glede primjene komponente vladavine zakona i odredbi Povelje o temeljnim pravima EU u procesu proširenja.

Profesor Raimundas je izrazio veliko zadovoljstvo što je njegovo predavanje privuklo veliki broj studenata. Također je prijatno iznenađen aktivnim angažmanom studenata u diskusijama, izvrsnim znanjem o legalnim predmetima i dobrom poznavanju engleskog jezika.

Budući da je profesoru ovo bila prva posjeta, ne samo Travniku, nego i BiH, bio je impresioniran toplim i prijateljskim odnosom osoblja međunarodnog ureda IUT-a i ostalih odjeljenja. Profesor Raimundas je uvjeren da je Internacionalni univerzitet Travnik moderan, inovativan i da odgovara svim međunarodnim parametrima koji se primjenjuju na univerzitetima. Za kratko vrijeme boravka, profesor se uvjerio da se okruženje i preovladavajući akademski duh na Internacionalnom univerzitetu Travnik čine atraktivnim, ne samo studentima, već i nastavnom osoblju.

Tokom slobodnog vremena profesor je posjetio zanimljiva i stara mjesta u Travniku i Sarajevu, naučio nešto više o kulturi i tradiciji nacije, a uspio je i probati predivnu hranu i druga bosanska jela kao što su ćevapi, Sogan dolma i Begova čorba koja mu se posebno svidjela. Profesor Raimundas je na kraju kazao da su Travnik i Sarajevo mjesta na koje bi se želio ponovo vratiti!

Back To Top