skip to Main Content

STUDENT SERVICES +387 (30) 509 682 E-MAIL: [email protected]

Ekološki fakultet Travnik uskoro dobija najsavremeniju opremu za ekološki monitoring voda

Ekološki Fakultet Travnik Uskoro Dobija Najsavremeniju Opremu Za Ekološki Monitoring Voda

Predstavnici Internacionalnog univerziteta Travnik i Ekološkog fakulteta Travnik prisustvovali su u Sarajevu trećem menadžerskom sastanku i prvom radnom treningu u okviru ECOBIAS projekta.

Domaćin sastanku bio je Univerzitet u Sarajevu i Prirodno-matematički fakultet u Sarajevu, a prvog dana rektor Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Rifat Škrijelj, primio je koordinatore svih univerziteta koji učestvuju u programu i tom prilikom izrazio zadovoljstvo što je Univerzitet u Sarajevu domaćin sastanka ECOBIAS projekta koji je veoma značajan za sve učesnike. Rektor Škrijelj je istakao da ga veoma raduje što se kroz ovaj projekat jačaju kapaciteti u oblasti visokog obrazovanja. Na kraju je izrazio zahvalnost i oduševljenje kvalitetnim timom koji je okupljen i koji će zajedničkim snagama raditi na pokretanju master programa i LLL kurseva u oblasti ekološkog monitoringa voda.

Prijem kod rektora Škrijelja

Prijem kod rektora Škrijelja

Bilateralni sastanci i treninzi iz Biomonitoringa

Nakon sastanka koordinatora s rektorom Škrijeljom, u nastavku aktivnosti održani su menadžerski i bilatelarni sastanci između učesnika u projektu na kojem su dogovoreni naredni koraci i budući zadaci u okviru projekta. Drugog i trećeg dana u prostorijama Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu održani su treninzi iz Biomonitoringa, Konzervacione ekologije i Sercon-a.

Prijem kod rektora Škrijelja                              Treninzi i kursevi

Nakon još jednog veoma uspješnog sastanka i održanih treninga, predstavnici svih institucija učesnika u projektu sve su bliže pokretanju master programa i kurseva u ekološkom monitoringu voda i opremanju najsavremenijih laboratorija iz pomenute oblasti.

Osnovni cilj ECOBIAS projekta koji se realizuje u okviru Erasmus programa i kojeg finansira Evropska unija jeste akreditacija 27 master i kurseva cjeloživotnog učenja iz oblasti ekološkog monitoringa površinskih voda, te nabavka naučno-istraživačke opreme usmjerene za ekološki monitoring voda i opremanje sedam laboratorija na Univerzitetima u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori i uspostavljanje regionalne “ECOBIAS” akademske mreže.

Najsavramenija oprema u labaratoriji Ekološkog fakulteta Travnik

Projektom koordinira Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Novom Sadu, a konzorcijum projekta čini ukupno 11 univerziteta iz pet zemalja. U ovom pozivu su univerziteti iz Srbije prvi put aplicirali kao programski univerziteti (Univerzitet u Novom Sadu i Univerzitet u Nišu), s univerzitetima iz Hrvatske (Sveučilište u Zagrebu) i Njemačke (Universitaet Duisburg-Essen), a s partnerskim univerzitetima iz Bosne i Hercegovine (Sveučilište u Mostaru, Internacionalni univerzitet Travnik, Univerzitet u Tuzli, Univerzitet u Sarajevu, Univerzitet u Istočnom Sarajevu i Univerzitet u Banjoj Luci) i partnerom iz Crne Gore (Univerzitetom Donja Gorica).

Projekat “ECOBIAS” omogućit će Ekološkom fakultetu Travnik opremanje laboratorije najsavremenijom opremom koja će u budućnosti biti od velike koristi za profesore i studente.

Naredni sastanak bit će održan u decembru ove godine, a domaćin će biti Univerzitet u Istočnom Sarajevu.

 

Back To Top