skip to Main Content

STUDENT SERVICES +387 (30) 509 682 E-MAIL: [email protected]

Zaključci sa 17. Međunarodnog savjetovanja će biti od velikog značaja izvršnoj vlasti u programiranju i implementaciji razvojnih projekata

U organizaciji Saobraćajnog i Ekološkog fakulteta Internacionalnog univerziteta Travnik i u saradnji s akademskim partnerima Rezekne univerzitetom Latvija, Univerzitetom Janusz Korczak Poljska, Univerzitetom Udine Italija i Ekološkim istraživačkim institutom Italija, na Vlašiću je održano 17. Međunarodno savjetovanja  pod nazivom “Trendovi, tehnološke inovacije i digitalizacija u saobraćaju, ekologiji i logistici u funkciji održivog razvoja”.

Osnovni cilj Savjetovanja bio je razmatranje uticaja tehnoloških inovacija i procesa digitalizacije na problematiku saobraćaja, ekologije i logistike u kontekstu smanjenja broja poginulih i povrijeđenih, poboljšanju kvalitete usluga i povećanju efikasnosti u saobraćaju, ekologiji i logistici u funkciji održivog razvoja.

Prema riječima rektora Internacionalnog univerziteta Travnik, Akademika, prof. dr. Ibrahima Jusufranića, digitalna tehnologija dovodi do poboljšanja i ubrzanja procesa u saobraćaju, a time i do povećanja produktivnosti, efikasnosti, kvaliteta prevoza, smanjenja troškova i stvaranja novih usluga i prihoda. Automatizacija kao rezultat digitalizacije je proces kojim se nešto radi automatski, a također i novo stanje u saobraćaju koje je rezultat tog procesa. Podrazumijeva sve mjere i procese kojima se smanjuje udio ljudskog rada u modernoj proizvodnji i pružanju usluga u saobraćaju. Ona u najširem smislu predstavlja novu epohu u razvoju proizvodnih snaga, pronalaženjem sistema koji u sve većoj mjeri zamjenjuju čovjeka, ne samo kao izvor snage, već i u funkcijama opažanja, pamćenja i odlučivanja.

Rektor Jusufranić je istakao da svi postaju svjesni šta donosi budućnost, a to je da će saobraćaj biti u potpunosti elektrificiran, automatizovan i povezan. Vozač će uskoro biti samo operater sistema prevoza, i na taj način će se pretvoriti u svojevrsnog menadžera s viškom slobodnog vremena koje koristi i za druge poslove za vožnju kamiona, a sam prevoz će biti s manje saobraćajnih nesreća i mnogo sigurniji.

Sveukupan cilj okvirne saobraćajne politike BiH jeste održiv razvoj saobraćajnog sistema, zasnovan na očekivanom ekonomskom i društvenom razvoju zemlje, zadovoljenju potreba za poboljšanom mobilnošću tereta i ljudi, fizičkom pristupu tržištima, radnim mjestima, obrazovnim centrima i ostalim društvenim i ekonomskim zahtjevima, što treba da poveća mobilnost tereta, kapitala i ljudi u novim procesima globalizacije, deregulacije, slobodnih tržišta, integracija i dr. u oblasti saobraćaja, dodao je rektor Jusufranić.

Savjetovanju je prisustvovao i ministar trgovine FBiH, Zlatan Vujanović, koji je kazao da je Internacionalni univerzitet Travnik s ovim Savjetovanjem dokazao da je maksimalno odgovorna akademska institucija i da je akademska zajednica pokretač izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na putu ekonomskog razvoja Bosne i Hercegovine i povećavanja GDP.  Ministar Vujanović je istakao da će zaključci s ovogodišnjeg Savjetovanja biti od velikog značaja izvršnoj vlasti u programiranju i implementaciji razvojnih projekata i reformske agende.

Ministar Vujanović je dodao da čekaju na operacionalizaciju sredstava prikupljenih nakon izmjena i dopuna Zakona o akcizama koja su do sada premašila milijardu KM , a koja su namijenjena za izgradnju Koridora 5C. Izradnjom autoputeva i rekonstrukcijom ostalih puteva poboljšala bi se saobraćajna infrastruktura , a samim time i trgovina koja je vezana za kvalitetan, brz i siguran promet robe, kazao je na kraju ministar Vujanović.

Pomoćnik ministrice obrazovanja SBK-a, Zoran Matošević, istakao je da su ovakva Savjetovanja poželjna, jer tokom izlaganja i predavanja dolazi do razmjene znanja, ideja i novih dostignuća. Dodao je da ovo Savjetovanje utiče i na poboljšanje nastavnog procesa, s obzirom su i ove godine učesnici bili stručnjaci, akademici, profesori i predavači iz cijelog svijeta.

Dekan Saobraćajnog fakulteta Travnik, prof. dr. Sinan Alispahić, kazao je da je ovogodišnja tema vrlo aktuelna u kontekstu zbivanja na razini Evropske unije. Cilj Savjetovanja bio je razmatranje analize pojedinih rješenja koja mogu uticati na budućnost kada su u pitanju procesi vezani za saobraćaj, ekologiju i logistiku u kontekstu stanja sigurnosti.

Zahvaljujući Internacionalnom univerzitu Travnik, koji svake godine organizuje konferencije i savjetovanja, općina Travnik je postala prepoznatljivo mjesto u Evropi kada je u pitanju obrazovanje, istakao je pomoćnik načelnika Općine Travnik, Mato Jozak, koji očekuje da će rezultati s ovog Savjetovanja doprinijeti poboljšanju uvjeta življenja u samoj općini Travnik.

Na ovogodišnjem Savjetovanju prisustvovali su i brojni gosti iz inostranstva. Visoko rangirani predstavnik poslovne zajednice iz Velike Britanije, Jörgen Eriksson, istakao je kako su ovakva Savjetovanja veoma važna za dijalog, jer se tokom izlaganja razmjenjuju znanja i iskustva stručnjaka.

Back To Top