skip to Main Content

STUDENT SERVICES +387 (30) 509 682 E-MAIL: [email protected]

Predstavnici Internacionalnog univerziteta Travnik učestvovali na International Staff Week u Litvaniji

Predstavnici Internacionalnog Univerziteta Travnik Učestvovali Na International Staff Week U Litvaniji

Svake godine osoblje Internacionalnog univerziteta Travnik ima priliku otići na praksu ili podučavati u inostranstvu u okviru Erasmus + Staff Mobility programa. Tokom posjeta predavači se upoznaju sa sličnim studijskim programima na drugim univerzitetima, metodama koje se koriste u procesu studiranja, rezultatima istraživanja drugih istraživača te praksom i trendovima u organizaciji studija. Tokom posjeta pronalaze se novi partneri, pokreću međunarodni projekti, dogovaraju se razmjene studenata i posjeti dolazećih nastavnika.

Od 9. do 13. maja 2022., nakon dvogodišnje pauze, Ured za međunarodne odnose VILNIUS TECH Univerziteta iz Litvanije pozvao je 30 kolega iz 14 zemalja i 16 partnerskih univerziteta diljem svijeta na Sedmicu međunarodnog osoblja „Povratak na stazu internacionalizacije“ koji se provodila u okviru Erasmus+ International Programa kreditne mobilnosti. Događaj je bio namijenjen raspravi o postpandemijskim trendovima internacionalizacije i razmjeni primjera dobre prakse.

Na “Sedmici međunarodnog osoblja” učestvovali su i predstavnici Internacionalnog univerziteta Travnik, Zlatko Mecan i Nehad Gaši koji su uspostavili saradnju s kolegama s brojnim evropskih i svjetskih univerziteta.

Prezentacije i rasprave osoblja razvijale su se oko ključnih prioriteta programa Erasmus+ 2021.-2027.: uključivanje, digitalizacija, održivost, građanski angažman i aktivno građanstvo. Predstavnici IUT-a obogatili su rasprave svojim jedinstvenim iskustvima i uvidima te su imali priliku primijeniti nove digitalne alate i posjetiti univerzitetski istraživačke kapacitete i Centar za inovacije i kreativnost „Linkmenų fabrikas“. Osim toga, dogovorena je uspostava saradnje s univerzitetima iz Brazila, Malezije, Južne Afrike, Jordana i Kazahstana.

U Tjednu međunarodnog osoblja sudjelovali su predstavnici sljedećih partnerskih sveučilišta:

Asian Institute of Technology“ (Tajland), Univerzitet tehnologije i ekonomije u Budimpešti (Mađarska), Gruzijsko tehnički univerzitet (Gruzija) , Univerzite znanosti i tehnologije Hanoi (Vijetnam) Instituto Tecnologico de Santo Domingo (INTEC) (Dominikanska Republika) Međunarodni Univerzitet – Vijetnamsko nacionalni univerzitet Ho Chi Minh City (Vijetnam) ,Državni univerzitet Ivane Javakhishvili Tbilisi (Gruzija) , Jordanski univerzitet znanosti i tehnologije (Jordan), Državno tehničk univerzitet u Karagandi (Kazahstan), Torinsko politehnički univerzitet u Taškentu (Uzbekistan), Universidad Centroamericana Jose Siemon Canas (El Salvador), Universidade de Sao Paulo (Brazil) i Univerzitet u Pretoriji (Južna Afrika).

Back To Top