skip to Main Content

STUDENT SERVICES +387 (30) 509 682 E-MAIL: [email protected]

Poziv istraživačima za učešće u Ljetnoj akademiji o upravljanju historijskim gradskim predjelima u Novom Sadu

Poziv Istraživačima Za Učešće U Ljetnoj Akademiji O Upravljanju Historijskim Gradskim Predjelima U Novom Sadu

Evropa Nostra Srbija, Zavod za zaštitu spomenika kulture Novi Sad i Fakultet za sport i turizam Tims u Novom Sadu, u partnerstvu sa međunarodnim organizacijama Edinburgh World Heritage, Europa Nostra i Globalnom obzervatorijom za historijske gradske predjele pod okriljem UNESCO-a uputili su poziv zainteresovanim istraživačima, grupama istraživača, istraživačkim organizacijama i institutima da se jave na otvoreni poziv u okviru projekta “Slučaj Petrovaradin: upravljanje istorijskim gradskim jezgrima”.

“Slučaj Petrovaradin” je projekat koji koristi 18-vjekovni gradski predio Petrovaradinske tvrđave u Novom Sadu kao poligon za profesionalno usavršavanje mladih stručnjaka lokalno, regionalno i širom Evrope za odgovorno, održivo i razvojno upravljanje historijskim gradovima. Istovremeno, projekat djeluje i kao poziv za promišljanje trenutnih praksi upravljanja kulturnim dobrom Petrovaradinska tvrđava, učenje na osnovu primjera i zamišljanje alternativa za njegov budući razvoj.

Usljed priprema za Evropsku prestonicu kulture u Novom Sadu 2021, intenzivirale su se aktivnosti restauracije Petrovaradinske tvrđave i njenog podgrađa, plan upravljanja za ovo kulturno dobro je u izradi, a interesi javnih, civilnih i privrednih aktera za ovaj prostor rastu.

Projekat počinje sa segmentom Slučaj PetrovaradinPropitivanja – otvorenim pozivom za četiri istraživačka projekta koja imaju za cilj da unaprede razumjevanje trenutnog stanja i ključnih izazova upravljanja i korišćenja kulturnog dobra Petrovaradin.

Nakon istraživačkih aktivnosti, počinje  ključni segment projekta Slučaj Petrovaradin: Učenje – u okviru kog se realizuje Ljetna akademija o upravljanju istorijskim gradskim predjelima za 25 lokalnih, regionalnih i međunarodnih mladih stručnjaka koji se bave zaštitom, interpretacijom i upravljanjem kulturnim naslijeđem, kao i razvojem kulturnog turizma i urbanim i pejzažnim planiranjem. Od 5-12. avgusta 2018, grupa mladih stručnjaka odabrana na javnom konkursu radiće u Petrovaradinu uz ključne lokalne stručnjake i vodeće praktičare i teoretičare za upravljanje istorijskim gradskim predjelima širom Evrope.

Svi zainteresovani istraživači, istraživačice i organizacije mogu se prijaviti samostalno ili u grupi za jednu od 4 teme istraživanja. Prijavu je potrebno poslati najkasnije do 5. maja na adresu [email protected]. Detaljan tekst o projektu nalazi se na sajtu Evropa Nostra Srbija i u priloženim dokumentima.

http://europanostraserbia.org/slucaj-petrovaradin/

Case Petrovaradin – Project Info

International Summer academy – Call for Participants

Summer Academy – Application form

Back To Top