skip to Main Content

STUDENT SERVICES +387 (30) 509 682 E-MAIL: [email protected]

Održano XIX Međunarodno savjetovanje „Inovativnost i istraživanje u funkciji tehničko – tehnoloških promjena u saobraćaju, ekologiji i logistici“

U organizaciji Saobraćajnog i Ekološki fakulteta Internacionalnog univerziteta Travnik u Travniku,  ove godine na Vlašiću je održano XIX Međunarodno savjetovanje pod nazivom „INOVATIVNOST I ISTRAŽIVANJE U FUNKCIJI TEHNIČKO-TEHNOLOŠKIH PROMJENA U SAOBRAĆAJU, EKOLOGIJI I LOGISTICI“ sa akademskim partnerima Univerzitet za audiovizuelne umjetnosti ESRA, Sjeverna Makedonija i Prirodno-matematičkim fakultetom Univerziteta u Novom Sadu.

 

Osnovni cilj Savjetovanja bilo je razmatranje uticaja kreativnosti i inovativnosti na intenzivne tehničko-tehnološke promjene u saobraćaju, ekologiji i logistici i njihov uticaj na efikasnost poslovanja preduzeća. Zadatak Savjetovanje bio je da razmotri sva teorijska i praktična saznanja i da ponudi nova rješenja iz ovih oblasti sa stanovišta rasta i razvoja privrede i društva u cjelini.

Rektor Internacionalnog univerziteta Travnik, akademik, prof. Dr. Ibrahim Jusufranić u svom obraćanju gostima kazao je da u ekonomiji u kojoj je jedina izvjesnost neizvjesnost, siguran izvor trajne konkurentske prednosti postaje znanje kao osnovni kapital i poluga razvoja.

“Činjenica je da već sada neka zanimanja izumiru i da će u budućnosti taj broj biti još i veći, jer se u narednim godinama očekuje automatizacija i robotizacija rada koja će pogoditi brojna radna mjesta i profesije. Zato je neophodno da na vrijeme učimo nove stvari, ulazimo u nove poslove i borimo se za svoje mjesto u tom još modernijem svijetu, jer niko nije rekao da robota neće biti nikako. Na nama je da pokažemo da ipak nisu pametniji od nas”, istakao je rektor Jusufranić.

“Jedan od najgorih saobraćajnih problema je zagušenost, koji godišnje Evropu košta oko 1 % njenog BDP-a i uslovljava velike količine emisija ugljika i drugih neželjenih emisija, te je ovaj problem potrebno riješiti. Razlog zagušenja je veliki porast putničkih vozila u gradovima kao i zbog traženje slobodnog parkirališnog mjesta. Za najbolja rješenja potrebna je pomoć inteligentnih transportnih sistema (ITS – intelligent transport systems), odnosno razvoj “pametnih saobraćajnih sistema”, kazao je rektor Jusufranić.

Dodao je da je cilj da se Bosna i Hercegovina uključi u razvoj nove tehnologije kao što to rade i savremene države jer je to jedini način da se zaustavi odlazak mladih kadrova.

Poseban osvrt tokom Savjetovanja stavljen je primjenu novih digitalnih tehnologija i inovacija u cilju poboljšanja sigurnosti u saobraćaju. Prema riječima dekana Saobraćajnog fakulteta Travnik, prof. dr. Sinana Alispahića, cilj Savjetovanja je da se ukaže na potrebu intenzivnog razvoja, aktiviranja i animiranja svih relevantnih subjekata kako Bosna i Hercegovina ne bi zaostajala za evropskim trendovima.

Na ovogodišnjem Savjetovanju potpisan je i Memorandum o razumijevanju između Internacionalnog univerziteta Travnik i Univerziteta za audiovizuelne umjetnosti ESRA, Sjeverna Makedonija. Sporazum su potpisali rektori Univerziteta, prof.dr. Ibrahim Jusufranić  i prof. Jordan Plevnes. Ovaj sporazum predviđa organizovanje i razvoj zajedničke saradnje unutar prvog, drugog i trećeg ciklusa, zajedničke studijske programe i programe dvostrukih diploma, zajednički rad na stručnim i naučnim projektima, zajedničko učešće na savjetovanjima, konferencijama, radionicama i drugim stručnim i akademskim sastancima, razmjena profesora i asistenata i zajednička razmjena studenata na prvom, drugom i trećem ciklusu kao i razmjena tehničke i naučne literature, prvenstveno knjiga , master teza i doktorskih disertacija odbranjenih na obje institucije.

Na Savjetovanju su učestvovali akademski partneri s Prirodnog-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, prod. dr. Snežana Radulović i doc. dr. Dušanka Cvijanović, rektor Univerziteta za audiovizuelne umjetnosti ESRA, prof. Jordan Plevnes, zatim premijer Srednjobosanskog kantona Tahir Lendo, ministar prostornog uređenja, građenja, zaštite okoliša, povratka i stambenih poslova SBK Amir Šečibović, kao i pomoćnik ministra Dragan Šafradin, pomoćnik ministrice obrazovanja, nauke, kulture i sporta Srednjobosanskog kantona Zoran Matošević, pomoćnik ministra privrede SBK Vinko Miljak, pomoćnik načelnika Općine Travnik Mato Jozak, kao i mnogobrojni akademici i profesori s univerziteta iz Bosne i Hercegovine, regije i Evrope.

Back To Top