skip to Main Content

STUDENT SERVICES +387 (30) 509 682 E-MAIL: [email protected]

Predstavnici Fakulteta za medije i komunikacije Travnik prisustvovali šestoj Konferenciji OSCE-a o medijima u Jugoistočnoj Evropi

Predstavnici Fakulteta Za Medije I Komunikacije Travnik Prisustvovali šestoj Konferenciji OSCE-a O Medijima U Jugoistočnoj Evropi

Šesta konferencija o medijima u Jugoistočnoj Evropi, koju je organizovao Ured predstavnika OSCE-a za slobodu medija u saradnji s Misijom OSCE-a u Bosni i Hercegovini, održana je u Sarajevu. Događaj je okupio oko 200 novinara i medijskih profesionalaca iz regije i inostranstva gdje se razgovaralo o stanju u medijima, sigurnosti novinara, pravnom okviru u oblasti medijskih sloboda, te o održivim rješenjima za javne emitere.

Na Konferenciji su prisustvovali i predstavnici Fakulteta za medije i komunikacije Internacionalnog univerziteta Travnik koji su podijelili svoja iskustva i mišljenja o trenutnom položaju novinara u Bosni i Hercegovini.

„Iskustva koja smo čuli od novinara iz regije i od medijskih i pravnih stručnjaka, pokazuju da je situacija u regiji po pitanju medijskih sloboda veoma ozbiljna. Razvoj pluralističkih i neovisnih medija ometa koncentracija vlasništva nad medijima, nepoštena konkurencijska pravila za pristup finansijskim sredstvima i marketingu, te snažno uplitanje politike u uređivačke politike mnogih medijskih kuća. To sprečava nastajanje novih, nezavisnih i kritičkih medija. Istovremeno, mnogi novinari su još uvijek predmet uznemiravanja, prijetnji i napada zbog svog izvještavanja“, izjavio je predstavnik OSCE-a za slobodu medija, Harlem Désir.

Učesnici su istakli kako je sigurnost novinara i dalje jedan od glavnih izazova. „Novinari su i dalje u opasnosti samo zbog toga što rade svoj posao, a Bosna i Hercegovina nije izuzetak. Njih se tuži, prijeti im se i fizički ih se napada. Statistika ukazuje na sve lošije medijsko okruženje, ali brojke ne mogu istinski da ilustruju surovu realnost ovog problema“, kazao je šef Misije OSCE-a u BiH, ambasador Bruce G. Berton.

Konferencija je poslužila kao platforma za razmjenu iskustava i najboljih primjera iz prakse s lokalnim i međunarodnim stručnjacima te s organizacijama civilnog društva, među kojima su bile Reporteri bez granica, ARTICLE 19, IFEX, Evropska federacija novinara i Evropska radiodifuzna unija.

Predstavnik za slobodu medija naglasio je i potrebu pružanja podrške raznolikosti, sigurnosti i solidarnosti na polju razvoja medija u regiji.

Nakon konferencije, predstavnik za slobodu medija će dostaviti novi set preporuka predstavnicima vlasti u regiji, koje će pomoći u izradi politika rada na polju medijskog razvoja i pluralizma, sigurnosti novinara, održivih i nezavisnih medija u službi javnosti te pravnog okruženja koje će podržati slobodu izražavanja i slobodu medija.

„Medijske slobode, pluralizam, kvalitetne informacije i istraživačko novinarstvo od ključnog su značaja za demokratsku budućnost regije“, izjavio je Désir. „Moj Ured će nastaviti pratiti i analizirati situaciju po pitanju medijskih sloboda, pružati pravnu pomoć, te podsjećati države članice na njihove obaveze prema OSCE-u u oblasti jačanja i osiguranja poštivanja medijskih sloboda“, istakao je Désir.

 

Back To Top