skip to Main Content

STUDENT SERVICES +387 (30) 509 682 E-MAIL: [email protected]

Na XX Međunarodnoj konferenciji razmatran značaja i uticaj digitalizacije i informatizacije na ekonomiju i globalizaciju, vladavinu prava i medije

„Ekonomija i globalizacija, vladavina prava i mediji  u uslovima digitalizacije u zemljama zapadnog Balkana“ naziv je 20. Međunarodne konferencije koju je organizirao Internacionalni Univerzitet Travnik u saradnji sa akademskim partnerima Univerzitetom Ruse „Angel Kanchev“ – Bugarska i Univerzitetom za audiovizuelne umjetnosti ESRA, Republika Sjeverna Makedonija.

Osnovni cilj konferencije bio razmatranje značaja i uticaja digitalizacije i informatizacije  na ekonomiju i globalizaciju, vladavinu prava i medije u zemljama Zapadnog Balkana. Današnja nova ekonomija usko je povezana sa jačanjem trendova globalizacije i tehnologije u kome će digitlizacija drastično promjeniti svijet.

-Dominantna karakteristika informatičke ekonomije je rastući udio i značaj znanja i inovacija. Inovacije i inovativnost čine srž funkcionisanja i razvoja informatičke ekonomije. Teško je u istoriji čovječanstva identifikovati sličan pronalazak koji je imao takav uticaj u tolikom broju ljudskih djelatnosti kao što je imalo stvaranje informatičke ekonomije, koje omogućavaju korisnicima da učestvuju u brzom mjenjanju svijeta. – kazao je na otvaranju konferencije akademik prof.dr. Ibrahim Jusufranić, rektor Internacionalnog Univerziteta u Travniku.

Što se tiče Bosne i Hercegovine u uslovima digitalizacije, cilj je  da se postane napredno IT društvo, navodi akademik Jusufranić, te dodaje:

-BiH treba da se razvije u pravcu društva znanja s naglaskom na stvaranje super brze internetske infrastrukture, a s političkog i ekonomskog gledišta pokušati stvoriti konkurenciju u takvom društvu što neminovno dovodi do promjena u obrazovnom sistemu na način da se na svim nivoima edukativnog društva poveća  IT pismenost što bi u konačnici dovelo do takvog sistema da BiH postane zemlja u kojoj se bolje živi i radi. – zaključio je akademik Jusufranić.

Na Konferenciji je prisustvovao i federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović, koji je u svom obraćanju prisutnim gostima kazao kako Internacionalni univerzitet Travnik već deset godina okuplja stručnjake iz različitih oblasti iz cijele regije koji razmjenjuje znanja i iskustva, a sve s ciljem da bi se ostvarilo ekonomski rast u zemljama Zapadnog balkana.

Nakon uvodnog izlaganja održana je i promocija knjige rektora Jusufranića pod nazivom: ” Tarife i cijene u saobraćaju”.  Na XX Međunarodnoj konferenciji prisustvovali su načelnik Općine Travnik, Admir Hadžiemrić, načelnik Općine Novi Travnik, te mnogobrojni, profesori, gosti i stručnjaci iz regije.

 

Back To Top