skip to Main Content

STUDENT SERVICES +387 (30) 509 682 E-MAIL: [email protected]

Na Internacionalnom univerzitetu Travnik održana 28. Međunarodna konferencija: Digitalizacija, automatizacija i umjetna inteligencija za efikasniju budućnost

Na Internacionalnom Univerzitetu Travnik Održana 28. Međunarodna Konferencija: Digitalizacija, Automatizacija I Umjetna Inteligencija Za Efikasniju Budućnost

Na Internacionalnom univerzitetu Travnik (IUT) u Travniku je održana 28. Međunarodna konferencija pod nazivom “Digitalizacijom, automatizacijom i umjetnom inteligencijom do efikasnijeg rada poslovanja u budućnosti”. Ova dvodnevna konferencija, koja je okupila naučnike iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i drugih zemalja, posvećena je istraživanju utjecaja naprednih tehnologija na poslovne procese i operativnu efikasnost.

Skup intelekta

Rektor Internacionalnog univerziteta Travnik, prof. dr. Rajko Kasagić, naglasio je značaj ove konferencije za regiju i šire. “Ovo je prilika da profesori, istraživači i stručnjaci razmjenjuju svoja znanja i uvide o ključnim pitanjima digitalne transformacije“, rekao je rektor Kasagić. “Primjena umjetne inteligencije donosi promjene u industriji koje zahtijevaju kontinuirano obrazovanje i prilagođavanje radne snage kako bi se izbjegli masovni gubici radnih mjesta. Procjenjuje se da bi u Americi i Evropi oko 300 miliona ljudi moglo ostati bez posla ukoliko se ne prilagode novim tehnologijama“, upozorio je rektor Kasagić, naglašavajući potrebu za zakonima koji će štititi umjetnu inteligenciju od zloupotrebe.

Prorektor za nastavu, prof. dr. Cariša Bešić, istakao je značaj uključivanja studenata u konferenciju, pohvalivši njihovu spremnost i entuzijazam. “Naši studenti su predstavili izvanredne radove, pokazujući zrelost i inovativnost. Ovo je zaista impresivan korak ka njihovoj budućoj karijeri“, rekao je prorektor Bešić. On je dodao da je 28. Međunarodna konferencija posebna zbog saradnje s Fakultetom za logistiku iz Celja, Univerzitetom u Mariboru, kao i prisustva dekana Pravnog fakulteta iz Skoplja. Pohvalio je konferenciju kao mjesto gdje se “skup intelekta” susreće da razmijeni znanje i iskustva.

Dekan Saobraćajnog fakulteta IUT, Prof. dr. Sinan Alispahić, istakao je uspjeh konferencije te je pohvalio podršku lokalne vlasti Srednjobosanskog kantona i potpisani sporazum koji Saobraćajnom fakultetu omogućava da bude podrška vladi u izradi stručnih projekata i strategija za poboljšanje kvalitete života građana. Posebno je istaknuta uloga studenata, budućih naučnika i stručnjaka, koji su svojim radovima pokrenuli inicijative i ideje koje će biti proslijeđene na više razina s ciljem realizacije. Prof. Alispahić je naglasio važnost procesa automatizacije u saobraćaju kao ključne strategije za ostvarenje vizije nula – cilja EU da do 2050. godine ne bude poginulih na cestama. Realizacija ove vizije ovisi o nizu faktora, a konferencija je bila korak naprijed u tom smjeru.

Multidisciplinarni pristup umjetnoj inteligenciji

Jedan od govornika, akademik prof. dr. Slobodan Nešković, istakao je multidisciplinarnost umjetne inteligencije i njenu primjenu u različitim oblastima javnog života. “Umjetna inteligencija nije samo tehnološka inovacija, već predstavlja i zamjenu ljudskog intelekta i vještina mašinama. Ovo je budućnost globalnog sistema koja zahtijeva pažljivo regulisanje kako bi se izbjegle socijalne i ekonomske posljedice“, rekao je Nešković.

Govoreći o temi vještačke inteligencije, profesor Nešković naglasio je njezin multidisciplinarni karakter, obuhvatajući različite oblasti kao što su tehnika, tehnologija, ekonomija, pravo i informacione tehnologije. Istaknuo je da vještačka inteligencija ima izuzetnu primjenu u svim sferama javnog života te da predstavlja budućnost razvoja međunarodne zajednice i globalnog sistema.

U kontekstu Evropske unije, profesor Nešković je istakao značaj regulative koja uređuje primjenu vještačke inteligencije, naglašavajući potrebu za prilagođavanjem domaćeg zakonodavstva evropskim standardima. „Osnovni elementi funkcionisanja vještačke inteligencije su stabilizovani u dokumentima evropskog prava,” rekao je Nešković, dodajući da je daljnje regulisanje i implementacija obaveza EU i njenih članica.

Nadalje, profesor Nešković je istakao primjenu vještačke inteligencije u naučnim istraživanjima, obrazovanju i međunarodnim odnosima. Naglasio je da je ključna uloga međunarodnih faktora i naučnih radnika u pronalaženju optimalnih rješenja u primjeni vještačke inteligencije, uz istovremeno osiguranje humane dimenzije i očuvanje socijalne stabilnosti.

Praktični utjecaji i zaključci

Ministar privrede Srednjobosanskog kantona, Sedžad Milanović pohvalio je konferenciju zbog njenog značaja i odaziva te je naglasio praktični utjecaj konferencije. “Konferencija je okupila veliki broj učesnika, uključujući predstavnike raznih nivoa vlasti, što pokazuje veliku zainteresovanost i potrebu za razmjenom informacija i saradnjom“, rekao je Milanović. On je istakao da će zaključci s konferencije biti dostavljeni Vladi kantona i drugim javnim ustanovama kako bi se implementirali u njihov rad.
Akademik prof. dr. Dušan Ješić iz Srbije naglasio je značaj stalnog napredovanja i primjene naučnih saznanja u industriji. “Industrije 4.0 i 5.0 predstavljaju budućnost koja će unaprijediti male, srednje i velike industrije kroz primjenu novih tehnologija“, rekao je Ješić. On je dodao da je konferencija pružila platformu za raspravu o ključnim pitanjima umjetne inteligencije i njenoj vezi s prirodnom inteligencijom.

Konferencija je, također, bila prilika za predstavljanje naučnih radova iz oblasti turizma, o čemu je govorila Aleksandra Tolj, profesorica turizma. “Digitalizacija u turizmu i hotelijerstvu donosi nevjerovatne promjene, olakšavajući putovanja i čuvajući ekologiju. Pametni gradovi i aplikacije za parking i restorane su samo neki od primjera kako tehnologija poboljšava iskustvo putovanja“, rekla je Tolj.

Dekan Fakulteta politehničkih nauka IUT, prof. dr. Ermedin Halilbegović izrazio je zadovoljstvo zbog velikog broja prijavljenih radova i učesnika. “Ovo je najuspješnija konferencija do sada, sa 68 radova i preko 150 autora i koautora. Nastavit ćemo organizovati ovakve konferencije svakog proljeća i jeseni, kako bismo podržali razmjenu znanja i unaprijedili naučne istraživačke aktivnosti“, rekao je dekan Halilbegović.

Vanredna profesorica na IUT-u, prof. dr. Azra Ahmić, istakla je značaj digitalizacije i umjetne inteligencije u savremenom poslovanju. Profesorica Ahmić je predstavila svoje istraživanje o zelenoj nabavci i proizvodnji u Bosni i Hercegovini, fokusirajući se na prilike i izazove s kojima se suočavaju operativni i proizvodni menadžeri. “Naša preduzeća su možda na početnim koracima, ali prepoznaju šta zeleno poslovanje podrazumijeva,” rekla je Ahmić. Od ekološki prihvatljive ambalaže do efikasnijih i čistijih metoda proizvodnje, firme u BiH postepeno usvajaju zelene prakse.

U završnom dijelu konferencije, priznanja su dodijeljena zaslužnim pojedincima i institucijama, uključujući Fakultet za logistiku iz Celja i ministre Srednjobosanskog kantona, za njihovu podršku u organizaciji i realizaciji konferencije.
Konferencija je bila više od skupa predavanja; bila je to manifestacija kolektivne posvećenosti napretku i inovacijama. Kroz razmjenu znanja i iskustava, učesnici su postavili temelje za budućnost koja će biti oblikovana digitalizacijom, automatizacijom i umjetnom inteligencijom, ali uvijek s ljudskim licem. Ova konferencija je još jednom potvrdila značaj Internacionalnog univerziteta Travnik kao centra za istraživanje i razvoj novih tehnologija i njihovog utjecaja na društvo. Zaključci konferencije bit će prezentirani resornom ministarstvu Srednjobosanskog kantona i drugim relevantnim institucijama, kako bi se osigurala implementacija preporuka u budućem radu.

Back To Top