skip to Main Content

STUDENT SERVICES +387 (30) 509 682 E-MAIL: [email protected]

Predstavnici Internacionalnog univerziteta Travnik učestvovali na treningu profesora s Univerziteta Stanford iz Kalifornije o nesvjesnoj pristranosti

Predstavnici Internacionalnog Univerziteta Travnik Učestvovali Na Treningu Profesora S Univerziteta Stanford Iz Kalifornije O Nesvjesnoj Pristranosti

Predstavnici Internacionalnog univerziteta Travnik učestvovali su na UNIGEM-ovom treningu o nesvjesnoj pristranosti. Fondacija TPO iz Sarajeva u suradnji sa Sveučilištem u Mostaru u okviru Projekta sveučilišne i rodno osviještene politike (UNIGEM) organizovala je Trening nesvjesne pristranosti u periodu od 31. augusta do 2. septembra na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

Tokom tri dana sudionici su imali priliku čuti predavanja i webinare profesora sa Univerziteta Stanford iz Kalifornije Melisse Jones Briggs i Dan Kleina o raznim temama vezanim za pristranost i visoko obrazovanje kao i psihološku sigurnost. Toku treninga učesnici su imali priliku služati različite teme kao što su Generativno vodstvo, Strategije za inkluzivne kulture, Psihološka sigurnost i Gluma sa moći.

Kada je u pitanju vodstvo, sudionici su zamoljeni da istraže nesvjesne i neviđene nijanse moći u ponašanju na radnom mjestu, s ciljem da imaju koristi od sposobnosti otkrivanja i rješavanja pristranosti u sebi i drugima i navigacije plex dinamika s većom lakoćom. Kombinirajući stručnost iz društvenih znanosti, izvedbenih umjetnosti i dizajnerskog razmišljanja, treneri, prof. Melissa Jones Briggs i prof. Dan Milton Klein sa Univerziteta Stanford, podijelili su najbolje prakse za razvoj agilnih, inovativnih, maštovitih i uključivih.

Sesija o Strategije za inkluzivne kulture bila je fokusirana na osnove nesvjesne pristranosti i strategije za ublažavanje pristranosti pojedincima i organizacijama.
Tijekom sesije na temu Psihološka sigurnost, sudionici su istraživali i crowdsource primjenjive strategije za uspostavljanje psihološke sigurnosti u grupama i timovima i učionicama u određenim kontekstima.

U dijelu na Acting with Power, glavno pitanje je bilo „Kada, kako i zašto “izvršavamo” snagu? “U ovoj sesiji sudionici su istraživali svoj odnos prema moći i njihovu sposobnost da stvore utjecaj. Podržani istraživanjima iz područja društvenih znanosti, pregledali su osnove isporuke i istražili njihovu zadanu zonu komfora u ponašanju i opću ljudsku ambivalentnost i ponašanje na temu Moći. Također, pod vodstvom trenera, sudionici su ispitivali kako verbalni i neverbalni bihevioralni znakovi utječu na njihovu sposobnost da smisleno utječu na ljude,

Projekt University and Gender Mainstreaming (UNIGEM) predstavlja opredijeljenost sveučilišta da uvođenjem rodne perspektive osiguraju rodnu ravnopravnost i siguran ambijent za nastavnike i nastavnice kao i studente i studentice na sveučilištima u Bosni i Hercegovini i regiji. Projekt u cijelosti financiraju vlade Ujedinjenoga Kraljevstva i Sjeverne Irske, a uključeni su TPO fondacija i 20 univerziteta/sveučilišta iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore radi prevencije i borbe protiv rodno zasnovanoga nasilja, diskriminacije i seksualnoga uznemiravanja te osiguranja integriteta i kvaliteta u visokome obrazovanju.

Back To Top