skip to Main Content

STUDENT SERVICES +387 (30) 509 682 E-MAIL: [email protected]

Sporazum o poslovnoj tehničkoj saradnji

10.09.2013. godine na Internacionalnom univerzitetu Travnik u Travniku potpisan je sporazum o poslovno tehničkoj saradnji između Ministarstva unutrašnjih poslova SBK i Internacionalnog univerziteta Travnik iz Travnika.

Ovaj značajan sporazum potpisali su ugledni Akademik prof.dr Ibrahim Jusufranić, Rektor Internacionalnog univerziteta Travnik i Jozo Lučić, dipl.krim., Ministar MUP-a SBK-a. Svojim prisustvom ovu ceremoniju je uveličao premijer SBK Tahir Lendo kao i predstavnici MUP-a SBK-a.

Predmet ovog sporazuma je pokretanje projekata i  saradnja na njihovoj realizaciji, a sve u vezi sa sigurnošću saobraćaja, planiranje saobraćaja, saobraćajnom infrastrukturom i saobraćajnom signalizacijom.

Ovim sporazumom u Srednjobosankom kantonu će se poboljšati sigurnost saobraćaja, planiranje saobraćajne infrastrukture, smanjiti uska grla kao i  podići kultura svih učesnika u saobraćaju.

Ova saradnja je vrlo značajna za studente Saobraćajnog fakulteta kojima će u svrhu izrade magistarskih, diplomskih, seminarskih i drugih naučnih radova i analiza iz domena saobraćajne problematike MUP pružati podatka o broju saobraćajnih nezgoda, njihovih uzoraka i posljedica.  Na osnovu analiza  podataka MUP će dobivati povratne informacije sa prijedlogom mjera unapređenja i poboljšanja stanja sigurnosti saobraćaja na području SBK.

Potpisnici ovog sporazuma se obavezuju da će organizovati razna predavanja na popularne teme kao što su npr. „Mladi u saobraćaju“ ili „ Pazi kako voziš“ . Takođe, organizovati će zajedničke okrugle stolove, održavati sastanake u auto školama, pravosudnim institucijama, predstavnicima osnovnih i srednjih ustanova zbog edukacije na polju saobraćajne kulture i poznavanja sobraćajnih propisa.

Sa jedne strane ova saradnja će značajno doprinjeti poboljšanju i unapređenju sigurnosti saobraćaja na području SBK a sa druge strane pomoći u edukaciji studenata i mlađih populacija.

Back To Top