skip to Main Content

STUDENT SERVICES +387 (30) 509 682 E-MAIL: [email protected]

Profesori Internacionalnog univerziteta Travnik učestvovali na Međunarodnom naučnom simpozijumu u Crnoj Gori

U organizaciji Ruske akademije prirodnih nauka, Balkanskog naučnog centra Ruske akademije prirodnih nauka, Agronomskog fakulteta Čačak, Instituta za voćarstvo Čačak, Poljoprivrednog fakulteta Kosovska Mitrovica, Poljoprivrednog fakulteta Istočno Sarajevo, Pedagoškog kluba Tivat i Radio Tivat u Tivatu u Crnoj Gori održan je Prvi međunarodni naučni simpozijum.

Tema simpozijuma bila je “Savremeni trendovi u nauci, poljoprivredi i zaštiti životne sredine”. Simpozijumu su prisustvovali predstavnici devet zemalja i to Crne Gore, BiH, Srbije, Slovenije, Mađarske, Kanade, Rusije, Ukrajine i Gruzije.  Predstavnici BiH su: Akademik prof. dr. Rade Biočanin i Doc. dr. Husein Mehmedović sa Internacionalnog univerziteta u Travniku. Na simpoziju su učestvovali i profesori Internacionalnog univerziteta Travnik, Doc. dr. Husein Mehmedović i Akademik, prof. dr. Rade Biočanin koji su ujedno bili i jedini predstavnici iz Bosne i Hercegovine.

Profesor Biočanin održao je predavanje na temu “Unapređenje poljoprivrede u cilju realizacije 17 ciljeva od strane OUN I EU, dok je profesor Mehmedović održao  predavanje na temu “Regionalni ekonomski razvoj Balkanskih zemalja s akcentom na proizvodnju hrane za vlastite potrebe i bolje povezivanje zemalja Zapadnog Balkana u cilju bržeg ekonomskog razvoja”.

Profesor Mehmedović održao predavanje

U okviru redovnog programa simpozijuma promovisana je knjiga doc. dr. Huseina Mehmedovića “OSNOVE MONETARNIH I MEĐUNARODNIH FINANSIJA” za područje Republike Crne Gore. Pored autora na promociji su još učestvovali promotori: Akademik, prof. dr. Dragan Đukić; Akademik, prof. dr. Gordan Karaman; Akademik, prof. dr. Mitar Lutovac; Akademik, prof. dr. Alexandar Semyonov; Akademik, prof. dr Rade Biočanin; prof. dr. Radojica Đoković i dr. Mirjana Milinković.

Nakon završetka oficijelnog programa simpozijuma domaćin je organizovao posjetu Centru za kulturu Tivat i tom prilikom profesori s Internacionalnog univerziteta Travnik gostovali u radijskoj emisiji na Radio Tivat koja je posvećena simpoziju na kojoj su između ostalog pročitani zaključci sa simpozijuma. Također, upriličen je svečani prijem kod Dragana Popadića direktora Centra za kulturu Tivat, gdje je prof. Husein Mehmedović poklonio knjige gradskoj biblioteci uz dogovor za svestraniju saradnju u narednom periodu.

Back To Top