skip to Main Content

STUDENT SERVICES +387 (30) 509 682 E-MAIL: [email protected]

Edukacija mladih o medijima s ciljem podizanja medijske pismenosti

Edukacija Mladih O Medijima S Ciljem Podizanja Medijske Pismenosti

Predstavnici Fakulteta za medije i komunikacije Internacionalnog univerziteta Travnik u saradnji sa studentima organizovali su edukativnu radionicu za učenike Mješovite srednje tehničke škole Travnik pod nazivom “Edukacija mladih o medijima s ciljem podizanja medijske pismenosti”.

Osnovni zadatak radionice bio je predstaviti učenicima osnovne pojmove medijske pismenosti te vještine pomoću kojih mogu prepoznati da li je informacija lažna. Cilj je bio osnažiti učenike sa kritičkim razmišljanjem i kreativnim vještinama za rješavanje problema kako bi postali razumni potrošači i proizvođači informacija. Zbog vala lažnih vijesti, dezinformacija i propagande koje se brzo širi internetom i drugim medijima, te društvenih i političkih posljedica koje vijesti mogu prouzrokovati, krucijalno je razviti vještine kako bi učenici postali kritički korisnici medija.

Učenicima su prezentirana osnovna pitanja i vještine na osnovu kojih mogu prepoznati dezinformacije i pristranost. Nakon edukativnog dijela za učenike je organizovana i radionica u sklopu koje su analizirali sadržaj jednih dnevnih novina,  a na osnovu analize na kraju su kreirali naslovnu stranu. Cilj je bio da učenici sami odrede koji medijski sadržaj žele da prikažu kao najvažniji i koji zaslužuje da bude objavljen na naslovnoj strani novina.

 

 

 

Back To Top