skip to Main Content

STUDENT SERVICES +387 (30) 509 682 E-MAIL: [email protected]

Na IUT-u promovisana knjiga o rezultatima regionalnog istraživanja o rodno zasnovanom nasilju u akademskim zajednicama

Na IUT-u Promovisana Knjiga O Rezultatima Regionalnog Istraživanja O Rodno Zasnovanom Nasilju U Akademskim Zajednicama

Na Internacionalnom univerzitetu Travnik održana je promocija knjige o rezultatima prvog regionalnog istraživanja o rodno zasnovanom nasilju u akademskim zajednicama, koje je provedeno na 18 univerziteta u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji.

Istraživanje “Izazovi integriranja rodne ravnopravnosti u univerzitetskoj zajednici: Protiv rodno zasnovanog nasilja” realizovano je u okviru projekta UNIGEM (University and Gender Mainstreaming) koji finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva i koji predstavlja stratešku opredijeljenost univerziteta da uvođenjem rodne perspektive osiguraju rodnu ravnopravnost i siguran ambijent za nastavnike i nastavnice te studente i studentice na univerzitetima u Bosni i Hercegovini i regiji.

U istraživanju je učestvovalo 4754 ispitanika iz redova nastavnog i administrativnog osoblja, kao i studenti i studentice društvenih, humanističkih, prirodnih, tehničkih, zdravstvenih i drugih usmjerenja. Knjigu su uredile prof. dr. Zilka Spahić Šiljak, prof. dr. Jasna Kovačević i prof. dr. Jasmina Husanović.
Promotori knjige bili su dekan Ekonomskog fakulteta Travnik, prof. dr. Enes Huseinagić, viša asistentica na Pravnog fakultetu Travnik, Selma Otuzbir-Mecan i doc. dr. Lejla Skopljak koji su aktivni učesnici projekta UNIGEM ispred Internacionalnog univerzitet Travnik.

Neki od ključnih nalaza provedenog istraživanja su u nastavku. Čak 80% intervjuiranih osoba znaju da su njihove kolege_ice doživjele seksualno i rodno zasnovano nasilje i/ili diskriminaciju, 75,8% nastavnika u regiji ne zna jesu li pokrenute procedure sankcionisanja nasilnika, 61% intervjuiranih osoba doživjelo je RZN ili seksualno nasilje, te da nema transparentne i otvorene komunikacije o RZN na univerzitetima.

Knjiga je izdata na bosanskom, crnogorskom, hrvatskom i srpskom jeziku i svoje promocije će imati na svih 18 partnerskih institucija projekta UNIGEM, do kraja decembra 2022.

Back To Top