skip to Main Content

STUDENT SERVICES +387 (30) 509 682 E-MAIL: [email protected]

Open, Transparent and Merit-based Recruitment – OTM-R (Zapošljavanje otvoreno, transparentno i zasnovano na zaslugama)

 

U skladu s temeljnim opštim pricipima i zahtjevima utvrđenih Evropskom poveljom za istraživače, kao i predviđenim OTM-R okvirom otvorenoga i transparentnog zapošljavanja na temelju zasluga, Univerzitet vodi računa o načelima jednakosti, pravičnosti i transparentnosti u svim stadijima procesa zapošljavanja. Suzbijanje diskriminacije, osiguravanje jednakih prilika i osiguravanje potpornih mehanizama za sve ranjive i podzastupljene skupine ciljevi su naglašeni u strateškim dokumentima, mjerama i politikama Internacionalnog Univerziteta Travnik.

Otvoren i transparentan pristup svim procesima, a posebice zapošljavanju akademskog i naučnog osoblja, naš Univerzitet tvrdi da je najbolja garancija postizanja izvrsnosti u stvaranju, prenošenju i širenju znanja.

 

OTM-R Politika je zasnovana na sljedećim principima:

  1. Otvorenost prema javnosti
  2. Transparentnost
  3. Jednaka dostupnost
  4. Izbor utemeljen na stručnosti/zaslugama
  5. Kompetencije članova komisije za evaluaciju kandidata

 

OTM-R osigurava da se zaposli najbolja osoba za posao, garantuje jednake mogućnosti i pristup svima, olakšava razvoj međunarodnog portfolija i čini istraživačku karijeru privlačnijom. OTM-R donosi koristi istraživačima, institucijama i širem istraživačkom sistemu.

 

Politika zapošljavanje IUT-a definirana je nacionalnim, federalnim i kantonalnim zakonodavstvom i kao takva uključuje većinu OTM-R principa koji se svaki poslodavac mora pridržavati. Slijede ključni pravni dokumenti u ovoj oblasti:

  1. Zakon o radu Federacije Bosne i Herecgovine
  2. Zakon o visokom obrazovanju SBK

 

Zakon o radu (“Službene novine Federacije BiH”, broj: 26/16 i 89/18)

Zakon o visokom_obrazovanju_sbk_ksb

Back To Top