INFO STUDENTSKA SLUŽBA +387 (30) 509 682

XVI MEĐUNARODNA KONFERENCIJA - DRUGA OBAVIJEST

16 konferencija slideshow

EKONOMSKI FAKULTET TRAVNIK

PRAVNI FAKULTET TRAVNIK I

FAKULTET ZA MEDIJE I KOMUNIKACIJE TRAVNIK

  organizuju u saradnji sa akademskim partnerom

 

NAHIČEVAN UNIVERZITETOM IZ NAHIČEVANA, AZERBEJDŽAN

XVI Međunarodnu konferenciju

EKONOMSKO/ PRAVNO/ KOMUNIKACIJSKI ASPEKTI ZEMALJA ZAPADNOG BALKANA SA POSEBNIM OSVRTOM NA BOSNU I HERCEGOVINU U PROCESU PRISTUPA EVROPSKOJ UNIJI

15 - 16. decembar 2017. godine

Travnik, Hotel Pahuljica, Vlašić

Bosna i Hercegovina

 

Download:     LATINICA       ĆIRILICA     ENGLESKI

XV International conference - First info

IMG 1436

Faculty of Traffic and Transport Engineering and  Faculty of Ecology

 organizing

XV International Conference

TRAFFIC, ECOLOGICAL AND ECONOMY PROBLEMS AND PERSPECTIVES OF SOLVING OF MENTIONED IN THE COUNTRIES OF WESTERN BALKANS WITH AN OVERVIEW ON BOSNIA AND HERZEGOVINA

 which will be held on 19. and 20. May 2017 at Mountain Vlašić, Hotel Pahuljica.

First info:  English Bosnian Serbian

Internacionalni univerzitet Travnik uspješno organizovao XV Međunarodno savjetovanje “Saobraćajni, ekološki i ekonomski problemi i perspektive rješavanja u zemljama Zapadnog Balkana s osvrtom na Bosnu i Hercegovinu”

Internacionalni univerzitet Travnik - Saobraćajni i Ekološki fakultet, u saradnji sa akademskim partnerima Rezekne Tehnološkom Akademijom iz Rezeknea, Latvija; Univerzitetom iz Udinea (Odjel za poljoprivredu, hranu, ekologiju i animalnu nauku) i Ekološkim istraživačkim institutom - Ecoistituto del Friuli Venezia Giulia iz Italije, organizovali su XV Međunarodno savjetovanje “Saobraćajni, ekološki i ekonomski problemi i perspektive rješavanja u zemljama Zapadnog Balkana s osvrtom na Bosnu i Hercegovinu” koje je održano 19. i 20. maja 2017. godine na Vlašiću, u Hotelu “Pahuljica”.

„Drumski saobraćaj je jedno od bitnijih obilježja savremene civilizacije, sve dobrobiti ovog fenomena nažalost i dalje plaćamo visokom cijenom nepotrebnog ljudskog stradanja. Drumski saobraćaj predstavlja dio sveobuhvatnog saobraćajnog sistema koji je značajan faktor društvenih zbivanja jer je nerazdvojiv pratilac razvoja savremenog društva i danas predstavlja najzastupljeniji vid masovnog individualnog transporta zahvaljujući prednostima koje ima u odnosu na ostale vidove saobraćaja“, naglasio je u svom obraćanju akademik, Prof. dr. Ibrahim Jusufranić, rektor Internacionalnog univerziteta Travnik.

sala1

Jasno definisati mjere i aktivnosti

Rektor je u svome obraćanju naveo da je tokom 2016. godine na bosanskohercegovačkim putevima poginulo 321 lice, što je manje za 20 lica u odnosu na prethodnu godinu, odnosno za 0,94 procenata. Tokom protekle 2016. godine registrovano je 884 nezgoda više u odnosu na 2015. godinu, što izraženo u procentima prikazuje povećanje ukupnog broja saobraćajnih nezgoda za 2,39 posto“, kazao je rektor Jusufranić te dodao: „Smanjenje broja saobraćanih nezgoda kao i smanjenje broja poginulih za oko 5 posto na godišnjem nivou, odnosno 30 procenata na period od šest godina, predstavljalo bi realne okvire koji su ostvarivi. Navedeno smanjenje kako ukupnog broja poginulih tako i ukupnog broja saobraćajnih nezgoda moguće je implementirati uz poduzimanje jasno definisanih mjera i aktivnosti na svim poljima sigurnosti, kao i u svim organizacionim oblicima države Bosne i Hercegovine“.

Prisutnim gostima i učesnicima se obratio i Muhamed Softić, savjetnik premijera SBK, koji je čestitao Internacionalnom univerzitetu Travnik na uspješno ogranizovanom XV savjetovanju, zatim Salko Selman, direktor Razvojne banke FBiH; Zoran Matošević, pomoćnik ministrice obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK; akademik prof. dr. Slobodan Nešković, akademik prof. dr. Mladen Bodiroža, akademik, Prof. Dr Radomir Biočanin i prof. dr. Mario Anžek.

salaNakon pozdravnih govora Internacionalni univerzitet Travnik je dodijelio zahvalnice zaslužnim pojedincima. Ovaj put zahvalnice su dobili počasni članovi programskog odbora i akademski partneri XV Međunarodnog savjetovanja prof. dr Maria Amata Garito, rektor UNINETTUNO Univerziteta u Rimu, Italija; prof. dr hab. Andrzej Tretyn rektor Univerziteta Nicolaus Copernicus iz Toruna, Poljska; prof. dr Kęstutis Driaunys, dekan Kaunas fakulteta, Vilnius univerziteta u Vilniusu, Litvanija; Dr. fil. Gilberto Marzano, Šef Laboratorije sa Rezekne Tehnološke Akademije – Rezekne univerziteta, Latvija; Peter M. Tase, naučni istraživač za međunarodne poslove, Tehnološki institute iz Ilionisa, SAD; Rezekne Tehnološka Akademija iz Rezeknea, Latvija; Univerzitet Udine iz Udinea, Italija i Ecoistituto del Friuli Venezia Giulia iz Udinea, Italija.

akademikTakođer je na ovom skupu akademik, rektor IUT-a, prof. dr. Ibrahim Jusufranić promovisan u akademika od strane Ukrajinske tehnološke akademije.

knjigaOvom prilikom promovisana je i knjiga autora akademika, prof. dr. Ibrahima Jusufranića pod nazivom „Saobraćajni sistemi- teorija, transport, tehnologija i trendovi“. Promotori su bili akademik prof. dr. Relja Jovanović, prof. dr. Ivan Dadić, prof. dr. Sinan Alispahić i prof. dr. Enes Huseinagić.

potpisivanje MemorandumaIstovremeno je, tokom trajanja Konferencije, potpisan i Memorandum o razumijevanju između Ekološkog istraživačkog instituta (Ecoistituto del Friuli Venezia Giulia ) iz Italije (predsjednik Dr. Gilberto Marzano) i Internacionalnog univerziteta Travnik (rektor, Prof.dr. Ibrahim Jusufranić) sa ciljem neposredne saradnje na području ekologije (zajednička istraživanja, rad na zajedničkim programima, saradnja na poljima ekološke održivosti i razvoja).

sala2

Razmjena iskustava

Na XV Međunarodnom savjetovanja profesori su imali priliku da s kolegama iz BiH, ali i iz regiona, razmjene iskustva vezana za problematiku saobraćaja, ekologije i ekonomije.

Na Međunarodnom savjetovanju su bili prisutni i gosti iz Litvanije, Latvije i Italije koji su prije održavanja savjetovanja održali niz predavanja Prvih dana međunarodnih predavanja na IUT-u za studente ovog univerziteta.

"Naš cilj je da se uvežemo sa najboljim univerzitetima širom svijeta, a imamo i zaista impresivan broj potpisanih sporazuma, možda više nego mnogi sa ovog regiona. Naš cilj je da uvežemo, preko naučno-istraživačkih procesa i edukacijskih usmjerenja, cijelu zemaljsku kuglu. Cilj je da studentima pružimo znanje, vještine, inovacije sve u interesu naše države. Da Bosna i Hercegovina napreduje, da se mladi ljudi zapošljavaju, da imamo bolji život nego sada što imamo", u razgovoru sa našim PR-om je rekao akademik, rektor IUT-a, prof. dr. Ibrahim Jusufranić.

 

 

PR služba

Internacionalni univerzitet Travnik

Travnik

Bosna i Hercegovina

http://www.iu-travnik.com/

XIV Međunarodna konferencija - “Korporativna sigurnost u BiH i zemljama zapadnog Balkana sa ekonomskog, pravnog i komunikološkog aspekta”

konferencija01

U cilju razvoja i unaprijeđenja nastavno-naučnog procesa i daljeg pozitivnog pozicioniranja naučno istraživačkih kvaliteta unutar svjetskih akademskih tokova, Internacionalni univerzitet Travnik i Ministarstvo privrede SBK u saradnji sa akademskim partnerima: Fakultetom za poslovne studije i pravo, Univerzitetom Union “Nikola Tesla” Beograd i  Evropskim Univerzitetom Skoplje su organizovali XIV Međunarodnu konferenciju pod nazivom “Korporativna sigurnost u BiH i zemljama zapadnog Balkana sa ekonomskog, pravnog i komunikološkog aspekta”.

konferencija02

Konferencija je održana 16. i 17. decembra na planini Vlašić u hotelu „Pahuljica“. Prema riječima rektora Internacionalnog univerzitet Travnik, akademika prof. dr. Ibrahima Jusufranića, osnovni cilj Konferencije je bilo razmatranje problematike korporativne sigurnosti u Bosni i Hercegovini i zemljama Zapadnog Balkana u funkciji rješavanja ekonomskih, pravnih, komunikacijskih i saobraćajnih pitanja, te razmjena najcjelishodnijih rješenja i preporuka u poslovnim odnosima obzirom na izraženu aktuelnost ove teme koja nadilazi mnoge zemlje i danas postaje svjetski problem.Korporativna sigurnost u suštini predstavlja posvećenost preduzeća da doprinese održivosti svoga poslovanja i privrednog razvoja, sarađujući sa poslovnim partnerima, zaposlenicima, vlasnicima i društvom uopšte, u cilju poboljšanja poslovanja, zaštite svoje imovine i svojih interesa“, kazao je Jusufranić. Posebna pažnja na konferenciji usmjerena je na saradnju sa lokalnom zajednicom koja je neophodna kako bi se povezao privatni i društveni sektor. Ministar privrede SBK, Sedžad Milanović, kazao nam je da je predstavljeno 80 radova koji su objavljeni i u Zborniku konferencije. „Ova konferencija se bavi korporativnom sigurnošću a bilo je riječi i o korporativnom upravljanju. Korporativna sigurnost kao jedna od grana nacionalne sigurnosti u svom sistemu obuhvata i javnu sigurnost korporacija privatnih i državnih korporacija i javnih ustanova. Smatram da će rezultati konferencije pomoći kako privredi tako i javnim institucijama da na bolji način organizuju korporativnu sigurnost svojim institucijama i korporacijama“.

konferencija03

U izuzetno svečanoj atmosferi akademik prof. dr. Ibrahim Jusufranić, rektor IUT-a je primio Povelju junaka nauka sa zlatnom medaljom Nikole Tesle koja predstavlja najveće priznanje Evropske akademije nauka, uručena od strane predsjednika akademije Prof. dr. Petara Baron Rajačića. Na konferenciji je rektoru IUT-a također dodijeljen certifikat od strane Ruske akademije nauka.

konferencija04

Dodijeljene plakete zaslužnim ličnostima

Prvog dana konferencije dodijeljene su plakete zaslužnim ličnostima: Tahiru Lendi premijeru Vlade SBK; Sedžadu Milanoviću ministru privrede SBK, Admiru Hadžiemriću, načelniku Općine Travnik, Salki Selmanu, predsjedniku Uprave Razvojne banke Federacije BiH, prof. dr. Mladenu Bodiroži, prof. dr. Petru Rajačiću, prof. dr. Dževad Mahmutović, Prof. dr. Radomiru Biočanin, prof. dr. Atanasu Kozarevu, prof. dr. Husniji Hasanbegoviću te Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta i Ministarstvu unutrašnjih poslova SBK.

konferencija05

Međunarodna saradnja

U okviru konferencije su potpisani sporazumi sa Asocijacijom korporativne bezbjednosti Skoplje, Evropskim univerzitetom Skoplje, Fakultetom za poslovne studije i pravo i Fakultetom za strateški i operativni menadžment Univerziteta „Union - Nikola Tesla“ Beograd, Udruženjem za društveni razvoj i prevenciju kriminaliteta iz Mostara i Novim sigurnosnim inicijativama iz Sarajeva.

    konferencija06  konferencija07

Drugog dana konferencije izvršeno je predstavljanje uspješno realiziranog naučno-istraživačkog projekta „Medijska pismenost i politička manipulacija – pozicije i opozicije u kontekstu razvoja i/ili sprječavanje razvoja zdravog društva neposredne demokratije svijesti – komparativne prednosti i nedostaci BiH i Latvije“ koji je uspješno uobličen i implementiran tokom protekle godine, a koji su realizirali, u ime Fakulteta medija i komunikacija, naš doktorand, Sabahudin Hadžialić predvodiviši tim u koji su bili uključeni i studenti IUT-a i sa druge strane Doc.dr. Sandra Mourinska Gaile ispred Rezekne Tehnološke Akademije iz Rezeknea, Latvia zajedno sa svojim studentima.

konferencija08

Po završetku višemjesečnih priprema, usaglašavanja i dogovora od strane timova Vilnius univerziteta iz Vilniusa, Litvanija, koji se nalazi među 500 najbolje rangiranih univerziteta u svijetu i Internacionalnog univerziteta Travnik, drugi dan Konferencije je potpisan i Ugovor o saradnji na implementaciji Master programa II ciklusa studija na engleskom jeziku za MARKETING, MENADŽMENT I TRGOVINU.

konferencija09

Ugovor je, u ime Internacionalnog univerziteta Travnik potpisao Akademik, rektor Prof.dr. Ibrahim Jusufranić, dok je u ime Vilnius univerziteta, po ovlaštenju rektora, ugovor potpisao Dekan Kaunas fakulteta humanističkih nauka, Doc. dr. Kistutis Drianis, kojem je tom prilikom i uručena plaketa IUT-a. Kompletan projekat se zajedno realizira na Ekonomskom fakultetu IUT-a i Kaunas fakultetu humanističkih nauka VU-a. Internacionalni univerzitet Travnik i na ovaj način realizira vlastita strateška usmjerenja internacionalizacije unutar inovativnih stremljenja ka unaprijeđenju obrazovnog i naučno-istraživačkog procesa na prostoru Bosne i Hercegovine.

konferencija10

Na samom kraju konferencije, a na osnovu prijedloga Akademika, Prof.dr. Mladena Bodirože, uobličeno je, aklamacijom prisutnih, Koordinacijsko tijelo sastavljeno od Akademika i naučnih radnika iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije, koje će, na osnovu dosadašnjih izvanrednih naučnih, istraživačkih, organizacijskih i humanih uspješno realiziranih stremljenja, izvršiti odgovarajuće pripreme i unutar datih referenci za aplikaciju, predložiti Akademika, Prof.dr. Ibrahima Jusufranića za Nobelovu nagradu unutar oblasti koja će na najbolji način predstaviti sveobuhvatnost ljudske i naučne pojavnosti rektora Internacionalnog univerziteta Travnik.

Info-video

1 dan konferencije: https://www.youtube.com/watch?v=Tbg3Jl4pCJk

2 dan konferencije: https://www.youtube.com/watch?v=MUlh_aW2vyQ

 

 

PR služba                                                                                                                   

Internacionalni univerzitet Travnik

Travnik

Bosna i Hercegovina

http://www.iu-travnik.com/

XIV Međunarodna konferencija

Baner konferencija

INTERNACIONALNI UNIVERZITET TRAVNIK U TRAVNIKU I

MINISTARSTVO PRIVREDE SBK/KSB

u saradnji sa akademskim partnerima

FAKULTET ZA POSLOVNE STUDIJE I PRAVO,

UNIVERZITET UNION NIKOLA TESLA BEOGRAD  I

EVROPSKI UNIVERZITET SKOPLJE

organizuju

XIV  Međunarodnu konferenciju

 

KORPORATIVNA SIGURNOST U BIH I ZEMLJAMA ZAPADNOG BALKANA SA EKONOMSKOG, PRAVNOG I KOMUNIKOLOŠKOG ASPEKTA

 

16-17. decembar 2016. godine

Travnik, Hotel Pahuljica, Vlašić

Bosna i Hercegovina

 

Prvi poziv možete preuzeti u prilogu:  Bosanski  Srpski  Engleski