Na Internacionalnom univerzitetu Travnik predstavljen koncept samoodrživog upravljanja otpadom

iut konferencija okolis

U prostorijama Internacionalnog univerziteta Travnik predstavljen je koncept samoodrživog upravljanja otpadom za općine Travnik, Vitez, Novi Travnik i Busovača.

Njemačko ministarstvo okoliša osiguralo je sredstva za izradu studije za izgradnju Centra za upravljanje otpadom, kako bi se riješio višegodišnji problem ove četiri općine.

Počasni konzul BiH u Njemačkoj i predsjednik Društva za unaprijeđenje gradskog partnerstva Leipzig- Travnik, Mihael Wichert, kazao je da se realizacija projekta očekuje u naredne dvije godine, a ukupna vrijednost ovog projekta iznosi 200.000 eura. Međutim, cilj je implementacija projekta koji će koštati između pet i sedam miliona eura, dodao je Wichert.

Konferenciji su prisustvovali i kantonalni ministar za prostorno uređenje i okoliš, Amer Mrako, načelnici općina i predsjedavajući općinskih vijeća, kao i predstavnici nevladinih organizacija.

Ministar Mrako je kazao da je ideja prijatelja iz Leipziga koji žele da realizuju s četiri općine dobra jer će pomoći da sačuvaju okoliš i uštede sredstva, jer se otpad iz ovih općina odvozi na deponiju Moščanica kod Zenice.

Općina Travnik mjesečno za zbrinjavanje otpada i odvožnju istog izdvaja više od 25 000 KM. Implementacijom ovog projekta sve općine bi uštedile značajna sredstva, a cilj je da se što manje otpada odlaže, a da se što više reciklira.